Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskarna fortsätter att handla trots kris

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 16.24
Svenskarna drar ner på dyra produkter. Men handlar gärna annat enligt HUI. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Trots de dystra tiderna fortsätter svenskarna att handla. För det går bra för detaljhandeln, försäljningen ökade med 2,2 procent i januari. En förklaring till de starka siffrorna är att många fortfarande har kvar sina jobb.

– En jacka… ja eller två jackor har det blivit, säger Josephine Moghin-Khah, som är en av dem som inte har dragit ner på sina inköp.

Har du shoppat någonting på senare tid?

– Jadå. Det senaste jag köpte var en stämmapparat för fiolen, säger Gentilia Pop.

Hon handlar kanske inte det vanligaste som säljs i detaljhandeln. Men det shoppas alltså både det ena och det andra trots svårigheterna i ekonomin.

Siffrorna från SCB och Handelns utredningsinstitut (HUI) visar att försäljningsvolymen i detaljhandeln ökade med 2,2 procent i januari jämfört med januari i fjol. Siffrorna är bättre än väntat, trots det backar vissa branscher, säger HUI:s analytiker Jonas Arnberg.

– Man drar ner på saker som kostar mycket, som möbler, byggvaror, elektronikprodukter. Däremot går det bra för andra branscher, sporthandeln går bra. Man är inte alls beredd att spara på sin hälsa. Leksakshandeln går bra, man är inte beredd att spara på sina barn, så pass dålig är inte konjunkturen ännu, säger Jonas Arnberg.

En förklaring till de starka siffrorna är att många fortfarande har kvar sina jobb, och fått mer i plånboken på grund av sänkt skatt och sänkta räntor.

Trots den försiktiga uppgången i Januari, tror Handelns utredningsinstitut att dom närmaste månaderna blir fortsatt svaga, säger Jonas Arnberg.

– Det finns såklart en oro i hela ekonomin. För hushållen är man orolig för vad som händer på arbetsmarknaden. Kommer jag att ha ett jobb om ett halvår? Och det gör att man håller igen, säger Jonas Arnberg.

Det är framför allt sällanköpsvaror som möbler, elektronik, järn- och byggvaror som säljer sämre.

Den bransch som ökade mest i januari var Systembolaget, en försäljningsökning med över 18 procent. Men det är inte så att svenskarna dränker sina sorger i alkohol. Förklaringen är enligt HUI att hushållen köper hem alkohol i stället för att gå på restaurang. Något som bekräftas av Josephine Moghin-Khah.

– Jag lagar nog mer mat hemma än vad jag gjorde förut för att spara pengar, säger hon.

Catarina Friskman
catarina.friskman@.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".