Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftigt BNP-ras under fjärde kvartalet

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 16.47
Det är i fjärde kvartalet som det har blivit tvärstopp, säger Per Ericson på SCB. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix.

Den svenska ekonomin krympte rekordmycket under sista kvartalet förra året. BNP föll med 4,9 procent jämfört med sista kvartalet 2007. Man man får gå långt tillbaka i tiden för att hitta motsvarande fall.

– Den här nedgången liknar mycket den nedgång vi hade med finanskrisen i början på 1990-talet. Då var det i samma storleksordning som nu. Kvartalssiffran nu är historiskt låg. Jag tror att det var första kvartalet 1993 som matchar den, säger Per Ericson, senior advisor på Statistiska centralbyrån, SCB.

Vad beror det på?

– Det beror på att vi har fått ett stopp i efterfrågan och då har särskilt industrin dragit ner produktionen väldigt kraftigt så att man till och med har minskat på sina lager.

Det var ju i höstas som finanskrisen slog ut i full blom och företag efter företag berättade om tvärniten i efterfrågan.

Thord Hagelin från Eskilstuna har jobbat inom industrin i 30 år och för bara några månader sedan var det full fart på hans arbetsplats med fem skift, nu är det bara två skift kvar.

– Det blev ju helt stopp på marknaden. Jag körde bakramar en tid. Det var fullt förut hela tiden men sedan helt plötsligt en dag då kanske man fick en ram. Nästa dag fick man ingen ram och så blev det stop, totalstopp. Och det har jag aldrig varit med om förut och då har jag ändå jobbat inom industrin i 30 år lite drygt.

AB Volvos VD Leif Johansson såg tidigt vartåt det lutade redan i oktober.

– Jag tror man kan tala om en riktig tvärnit här alltså. Här gick vi av ett kvartal som var vårt bästa någonsin, högsta tillväxten någonsin, bästa resultatet någonsin och all time high när det gäller antalet anställda. Bara tre månader senare så tittat vi på en helt annorlunda situation.

Och nu bekräftar SCB med siffrorna idag.

– Ja, det kan man säga. Det var inte alls lika låga siffror under de tre kvartalen tidigare under året utan det är i fjärde kvartalet som det har blivit tvärstopp, säger Per Ericson.

Rulltrappan ner från Statistiska Centralbyråns presskonferens kan ge en aning om i vilken riktning den svenska ekonomin har färdats. Inte bara ner till gatuplanet utan ner i källaren.

Det är alltså ett historiskt ras det handlar om, 4,9 procent det fjärde kvartalet 2008 jämfört med samma kvartal 2007, och 2,4 procent det fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet.

Det drar ner BNP-siffran för hela 2008 till minus 0,2 procent. Det gör att 2008 är det femte året sedan 1950 då tillväxten på hela året blir negativ. De andra åren är 1971, 1991, 1992 och 1993.

Huvuddelen av tillväxtfallet förklaras av fordonsindustrins tvärnit. Även hushållens minskade konsumtion förklaras av minskade bilköp.

Även för 2009 väntas det bli dystert med tillväxten. Konjunkturinstitutet skriver nu ner sin tillväxtprognos för i år och det kan bli minussiffror även för hela 2009.

Och i politiken är tonläget högt när finansminister Anders Borg och socialdemokraternas ekonomiske talesman Tomas Östros kommenterar dagens BNP-siffra.

– Nu krävs det mer resurser till välfärden. Inte ens ofinansierade skattesänkningar ger resurser till välfärden, till äldreomsorgen och skolan och sjukvården som är så viktig, säger Tomas Östros.

- Vi befinner oss i en lång, kall och mörk vinter. Det visste vi. Nu handlar det om att vi måste kunna ta ansvar för att det offentliga ska kunna fullfölja sina åtaganden och vara försiktiga och noggranna när vi bedriver den ekonomiska politiken, säger Anders Borg.

- Ja, det vi kan konstatera är ju att vi inför vårpropositionen har att bedöma behovet av att tillföra medel till exempel till kommunsektorn. Vi vet att det vore bra att tillföra resurser som förhindrar att det nu blir uppsägningar i kommunsektorn. Det är en åtgärd vi måste pröva.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".