Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säpo kritiserar FRA-lagens konsekvenser

Publicerat lördag 28 februari 2009 kl 03.00
Här får Säpo inte längre beställa signalspaning. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Förslaget till ny FRA-lag skadar allvarligt möjligheterna att arbeta effektivt. Det anser både Säkerhetspolisen Säpo och Inspektionen för strategiska produkter, som bedömer vapenexporten.

De båda myndigheterna kommer inte längre att få beställa signalspaning av FRA och det kommer att ge ett mycket sämre beslutsunderlag. Åsikterna förs fram i remissvaren om den nya FRA-lagen.

Inspektionen för strategiska produkter har varit en av de myndigheter som kunnat beställa signalspaning av FRA. Men i förslaget till ny FRA-lag ska det i framtiden bara vara tre beställare: regeringen, regeringskansliet och Försvarsmakten.

Inspektionen anser att den behöver ha tillgång till FRA:s tjänster för att bedriva en så effektiv exportkontroll som möjligt. Att inte få vara beställare skadar allvarligt inspektionens möjligheter att lösa sina uppgifter på ett effektivt sätt.

Även säkerhetspolisen Säpo anser att kvaliteten på deras arbete att skydda den centrala statsledningen, att bedriva skyddsarbete samt att förebygga brott mot rikets säkerhet och terrorism, blir av sämre kvalitet när Säpo inte längre får beställa signalspaning av FRA.

Säpo ifrågasätter också den nya FRA-lagens förslag att en särskild domstol ska besluta om vilken signalspaning ska få göras. Det är tveksamt om domstolen kommer att kunna anses som oberoende med endast en ordinarie domare som utses av regeringen, säger Säpo. Dessutom kan domstolens beslut inte överklagas.

Justitiekanslern, JK, kritiserar också konstruktionen av domstolen och tycker att den inte är på riktigt. Det vore bättre att en förvaltningsdomstol med flera domare och möjlighet att överklaga fick sköta prövningen. Men helst skulle JK se en kombinerad tillsyns- och tillståndsmyndighet för att pröva vilken signalspaning som FRA ska få göra.

När det gäller Säpo, Inspektionen för strategiska produkter som mister direkt möjlighet att beställa signalspaning, tror JK att dom kommer att vända sig till sina departement och den vägen kunna få signalspaning utförd. JK är tveksam till den konstruktionen.

JK riktar också kritik mot att grundlagens skydd för samtal mellan en källa och en journalist kan komma att kränkas av bestämmelserna i den nya FRA-lagen.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".