Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Österrike tar strid mot genförändrad majs

Publicerat söndag 1 mars 2009 kl 15.35

EU-kommissionen vill upphäva ett nationellt förbud som Österrike infört mot en genmodifierad majssort som är godkänd inom EU. När Unionens miljöministrar diskuterar frågan på måndag kommer den svenska regeringen att backa upp Österrike.

Sverige kommer att rösta för att Österrike får behålla sitt förbud mot en majssort, som är resistent mot ett speciellt ogräsmedel, säger miljöminister Andreas Carlgren.

– Vi tycker att man inte ska kunna tvingas odla den här majssorten inom sitt land eftersom det är en sort som är resistent mot ett ogräsmedel som heter glufosinatammonium som är väldigt giftigt och som har visat sig kunna hota reproduktionsförmågan hos människor.

Men Livsmedelssäkerhetsmyndigheten anser ju att det här är ofarligt.

– De har inte vägt in hur farligt ogräset som den här majssorten är resisten emot är.

I praktiken har denna majssort inte odlats inom EU, eftersom det bara är genmodifieringen som är godkänd. Däremot finns inget sortgodkännande, enligt Jordbruksverket.

Men Österrike har ändå velat gardera sig och infört ett nationellt förbud. Och företaget Bayer är i färd med en ny ansökan för att få en sådan majssort godkänd.

Glufosinatammonium är än så länge godkänt som ogräsmedel inom EU. Men både regeringen och Kemikalieinspektionen anser att det är ytterst olämpligt att tillåta en majssort, som gjorts motståndskraftig mot ett bekämpningsmedel som kan påverka hormoner och fortplantning. Därför hoppas Andreas Carlgren att Österrike får behålla sitt förbud.

– Vi hoppas det och det är också troligt eftersom det finns ett så stort stöd inom EU som helhet för att inte tvinga Österrike till att upphäva förbudet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".