Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lettland drabbas av svaga grannvalutor

Publicerat lördag 28 februari 2009 kl 10.35
Ivars Godmanis

Den avgående lettiske premiärministern Ivars Godmanis är starkt kritisk mot att vissa EU-länder, däribland Sverige, tillåts konkurrera med andra medlemsländer med svaga valutakurser.

Grannländernas svaga valutor slår mot det redan hårt drabbade Lettland vars valuta är knuten till euron. Godmanis säger till Ekot att detta är ”jättekonstigt” och ”helt fel” att EU tillåter detta. Den lettiske premiärministern tänker ta upp frågan när EU:s regeringschefer träffas i morgon.

Den lettiske premiärministern pekar bland annat på Polen, Ungern, Tjeckien och Sverige, vars valutakurser har fallit med upp till 20 procent eller till och med mera mot euron. Och därmed blir svåra konkurrenter på exportvaror mot bland annat just Lettland.

Lettland har i likhet med de andra baltiska länderna bundit sin valuta till euron. Samtidigt som landet är i svår ekonomisk kris och försöker driva igenom ett mycket drastiskt åtstramningsprogram med bland annat sänkta löner och kraftiga besparingar på skolor, sjukhus och sociala förmåner. Och nu drabbas landet alltså ytterligare av grannländernas svaga valutor, förklarar Ivars Godmanis.

Ivars Godmanis är själv ett offer för den ekonomiska krisens Lettland. När finansbubblan sprack sökte han hjälp hos Internationella valutafonden, EU och Sverige. Långivarna ställde hårda ekonomiska villkor för att bevilja stöd och åtstramningsprogrammet har nu blivit Godmanis eget fall. I torsdags utsågs en ny regeringsbildare i Lettland.

I debatten har de svenska storbankerna SEB och Swedbank beskyllts för att ha medverkat till att skapa den djupa ekonomiska krisen i Lettland genom en oansvarig lånepolitik. Ivars Godmanis försvarar de svenska bankernas roll i Lettland men anser också att de gick till överdrifter i sin jakt på marknadsandelar och därmed medverkade till finansbubblan.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".