Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lågkonjunktur slår mot Svenska kyrkan

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 05.30
Måste dra i bromsen.

Också Svenska kyrkan kommer att drabbas av finanskrisen och lågkonjunkturen. Minskade skatteintäkter och dålig utdelning från aktier kommer att tvinga många församlingar till att spara och göra sig av med personal.

Torbjörn Zygmunt, förbundsdirektör för Svenska Kyrkans församlingsförbund, varnar för att sämre tider är på väg.

– Redan i budgeten 2010 måste man börja fundera igenom vilka verksamheter man måste ha och om det är något man kan dra ner på. Vara försiktiga och helt enkelt dra i bromsen.

Först om två år kommer Svenska kyrkans drygt 800 församlingar att märka av lågkonjukturen. Kyrkoavgifterna 2011 kommer att baseras på ekonomin under krisåret 2009. Och sämre utdelning från bland annat aktier kommer att försämra läget ytterligare, och var tredje församling kommer att drabbas, säger Torbjörn Zygmunt och de flesta finns i glesbygden. Elisabeth Ström, kyrkoherde i den lilla församlingen Hörnefors utanför Umeå räknar med några tuffa år.

– Folk som bor i vår församling drabbas av arbetslöshet. Många som bor i Hörnefors församling arbetar på Volvo inne i Umeå och de har ju stora varsel nu.

Men inte bara glesbygden, även i Stockholms innerstad förbereder sig genom bland annat personalminskning.

– Vid varje vakans som uppstår måste vi fråga oss om vi behöver just den tjänsten just nu. Det kan mycket väl hända att vissa tjänster som vi har nu inte kommer att återbesättas. Vi kommer inte att kunna ha lika många anställda i framtiden som vi har idag, säger Hans Ulvebrand, kyrkoherde i Sofia församling på Södermalm.

Att inte återbesätta tjänster är något som förväntas av många församlingar, men Elisabeth Ström tror inte på att bara personalminskning kan vara lösningen. Luleå stift som Hörnefors församling är knuten till måste gå in med mer pengar:

– Så att man kan vara en aktör i samhället.

Men något stöd från kyrkans ledning centralt kan församlingarna inte förvänta sig, säger förbundsdirektör Torbjörn Zygmunt.

– Vi kan inte peka med hela handen och ärkebiskopen kan definitivt inte peka med hela handen i de här frågorna. Varje församling måste ta ansvar för sin ekonomi, sin personal och sin verksamhet.

– Det är nu vi ska stå upp. Det är viktigt för kyrkan att inte låta sig uppslukas av ekonomisk oro och allting annat så att den slutar att vara kyrka, säger Elisabeth Ström i Hörnefors.

Inte bara kyrkans verksamhet här i Sverige utan såväl missions- som hjälpverksamheten i utlandet kan komma att drabbas, säger Torbjörn Zygmunt.

– Viljan att hjälpa kanske inte är lika påtaglig när det blir trångt i kassan så jag hoppas verkligen att man inte drar ner på något dramatiskt sätt.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Anna Burén, Ekot i Umeå
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".