Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FRA-chefen är kritisk mot nya lagen

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 05.51
Svårare med nya lagen, anser FRA-chefen.

FRA:s verksamhet kommer att bli tyngre och trögare att bedriva med den nya FRA-lagen som ska införas i oktober, säger chefen Ingvar Åkesson. Han pekar på de integritetsstärkande åtgärder som planeras enligt överenskommelsen i riksdagen.

Ingvar Åkesson pekar på de integritetsstärkande åtgärder som planeras enligt överenskommelsen i riksdagen.

– Vi tycker att det är bättre med den nuvarande ordningen, den som gäller från den 1 januari. Det här innebär att vårt verksamhet kommer att bli litet trögare och tyngre och därmed blir det mindre effektivt, säger Ingvar Åkesson.

FRA ser många negativa följder för verksamheten av den nya FRA-lagen. Flera myndigheter får inte längre beställa direkt av FRA. Endast regeringen, regeringskansliet och försvarsmakten får lägga ut uppdrag på FRA.

FRA skriver i sitt remissvar att ”för vårt land innebär detta på många viktiga områden en ambitionssänkning.”

Ingvar Åkesson säger att han tycker att de berörda myndigheterna borde ha deltagit i debatten om signalspaningen i kabelnät och argumenterat för FRA.

Den nya FRA-lagen innehåller de punkter som lades till i höstas i riksdagen bland annat för att skydda den personliga intergriteten. Det är dessa som enligt FRA skapar ett trögare och mindre effektivt signalspaningsarbete.

Bland annat skapas en domstol som ska pröva hur och var någonstans i det trådbundna nätet som FRA ska tillåtas signalspana. Även sökbegreppen ska godkännas av domstolen.

– Allt det här ska FRA komma till domstolen med och begära tillstånd för. Det är klart att det blir avsevärt mer för oss att göra, säger Ingvar Åkesson.

Enligt FRA-lagen ska FRA inte få tillgång till e-postmeddelanden som skickas mellan svenska adresser. Det har ifrågasatts om FRA klarar att avskilja svenska mejl genom att en del e-post tar vägen i kablar utanför landets gränser för att sedan komma in igen. Men Ingvar Åkesson anser att den risken är överdriven.

– Vi arbetar ju med sökbegrepp som plockar fram enbart den utländska trafiken, säger FRA-chefen Ingvar Åkesson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".