Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Föråldrade krav för utskänkningstillstånd

Publicerat onsdag 4 mars 2009 kl 16.44
Kravet på stekbord är en av detaljerna som krögarna ser som föråldrade. Foto: Scanpix.

Fler restauranger ska kunna få utskänkningstillstånd för öl, vin och sprit. Det är ett av förslagen i utredningen som har sett över alkohollagen som lämnades till regeringen i dag.

För de restauranger som inte passar in i de krav som alkohollagen ställer i dag känns det orättvist när andra krogar i närheten får tillstånd utan problem.

Tereza Lindgren och Ulisses Cruzeiro driver en brasiliansk restaurang i Stockholm. De serverar varm lagad mat, men kan inte få utskänkningstillstånd eftersom köket saknar ett stekbord, något som de inte behöver.

– I vår brasilianska mat behöver inget stekas. Vi kokar och gratinerar. Och vi har en riktig matsedel som alla kunder är nöjda med, säger Tereza Lindgren.

Alkohollagens krav på restaurangkök är något föråldrade. För att få servera vin och öl och även sprit så är kraven på att servera mat så strikta att vissa sorters restauranger inte passar in.

Den som inte serverar stekt mat duger inte, och så kan till exempel sushiställen och vegetariska restauranger ha svårt att få serveringstillstånd eftersom de inte har tillräckligt allsidig mat, enligt alkohollagens definition.

Tereza Lindgren och Ulisses Cruzeiro har nu bara öppet för lunch, att hålla öppet på kvällen när man är den enda krogen i området som inte serverar öl och vin går inte.

Alkoholutredningen vill nu modernisera kraven så att inte inriktningen på restaurangen ska vara avgörande för om man får serveringstillstånd.

Socialdemokraterna kritiserar alkoholutredningen och befarar att en uppluckring, som de ser det, också skulle göra det möjligt för hamburgerrestauranger att få serveringstillstånd. Men enligt Claes Eliasson som är presstalesman för McDonalds i Sverige så är det inget som hamburgerkedjan eftersträvar i dag.

Alkoholutredningen säger däremot också nej till så kallad gårdsförsäljning, som skulle innebära att bönder eller andra som lokalt producerar öl eller vin skulle få sälja sina produkter direkt till privatpersoner.

Och utredningen vill också sätta stopp för möjligheten att få sälja alkoholhaltiga drycker ända till klockan 05.00 på morgonen. Klockan tre på morgonen räcker, tycker utredarna, och det är inte alkoholkonsumtionen i sig utan stöket på gatorna utanför krogarna som är anledningen.

Stefanie af Klercker på Stureplansgruppen i Stockholm, som driver flera ställen som i dag har öppet till fem på morgonen, är oförstående för förslaget.

– Det är klart att det finns oroligheter, men vi menar att det har förbättrats i och med vårt samarbete med polisen och myndigheterna. Plus att vi är oroliga att om man väljer att stänga alla nattklubbar och restauranger samtidigt, då blir det ännu mer folk på gatorna. Det är bättre att sprida ut det under fler tider.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".