Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snabbt från plus till minus för staten

Publicerat onsdag 4 mars 2009 kl 16.52
Bo Lundgren har ändå hopp. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Statens finanser försämras snabbt, enligt en ny prognos från Riksgälden. Budgeten som förra året gick 100 miljarder plus beräknas detta år gå med 135 miljarder minus.

– Sverige kan påverkas mer negativt än nu. Men vi har ändå större förutsättningar än de flesta att verkligen klara av det här. Vår bedömning utgår ifrån att man i USA nu med den nya administrationenkommer att vidta åtgärder som gör att det bottnar ur. Inte att det vänder dramatiskt uppåt men att det bottnar ur under slutet av det här året, säger chefen för Riksgälden Bo Lundgren.

Statens finanser har snabbt gått från plus till minus. Förra året gjorde staten ett överskott på mer än 100 miljarder, men i år blir det istället ett underskott på 135 miljarder, enligt Riksgäldens prognos. Nästa år blir underskottet 65 miljarder, enligt prognosen.

Riksgäldens siffror anses väl optimistiska av flera bedömare. Johanna Jeansson, analytiker på Nordea, tror exempelvis att staten kommer att behöva låna lika mycket pengar 2010 som i år, mer än en dubblering jämfört med Riksgäldens prognos alltså.

Den kraftiga försämringen av statens finanser beror inte bara på lägre skatteintäkter, utan till det bidrar också att Riksgälden inte räknar med att några statliga företag säljs i år, vilket förra året gav inkomster på över 50 miljarder kronor, och att staten lånar upp pengar, för att sedan i sin tur låna ut dem till bland annat svensk exportkredit, som ska utöka stödet till svenska exportföretag.

Regeringen har ju fått kritik för att ha satsat för lite pengar på att stimulera ekonomin, men finansminister Anders Borg säger att dagens prognos från Riksgälden stärker honom i uppfattningen att det är viktigt att inte satsa en massa pengar direkt, utan att det gäller att ha kvar pengar också.

– Jag har hela tiden varnat för att vi ska vara försiktiga och inte sprätta iväg pengar åt alla håll och den hållningen tycker jag att vi får stöd i att det här är en kraftig upprevidering. Vi kan ju fortfarande konstatera att i relativa termer står ju Sverige starkt när det gäller offentliga finanser men låt oss då inte spela bort den fördelen, säger Anders Borg, finansminister.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".