Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer terapi och mindre medicin

Publicerat onsdag 4 mars 2009 kl 16.56

Den som lider av depression eller ångest bör i första hand få prata med en terapeut – och i andra hand behandlas med läkemedel. Det slår Socialstyrelsen fast i de preliminära nya riktlinjer som presenterades i dag.

Kognitiv beteendeterapi, KBT, är det som Socialstyrelsen lyfter fram som förstahandsval för att behandla nästan alla typer av depression och ångest, både hos vuxna och barn och ungdomar.

Först i andra hand ska läkemedel sättas in enligt de nya riktlinjerna. De är preliminära och ska nu kommenteras av landstingen runt om i landet.

Det här innebär en stor omsvängning, i dag handlar behandlingen ofta om att skriva ut just läkemedel.

Distriktsläkaren Eva Arvidsson i Kalmar har varit med och tagit fram riktlinjerna för Socialstyrelsen, och hon menar att det är dags att satsa på samtal nu.

– Det har ju visat sig att den här typen av terapi har god effekt, speciellt på ångesttillstånd men också på depressioner. Bättre än läkemedel i många fall.

I dag är tillgången på KBT-terapi högst begränsad inom vården konstaterar Socialstyrelsen, men det måste ändras, säger Eva Arvidsson.

– För landstingens del innebär det att man får fundera över hur man kan förbättra. Man får planera hur man ska kunna få fram den här kompetensen efter hand, säger hon.

Sonny Wåhlstedt, som är verksamhetsansvarig på Svenska Ångestsyndromsällskapet, beskriver det här som ett stort steg framåt för folkhälsan.

– Det allra största är den mänskliga vinsten, det minskade mänskliga lidandet som så många har fått gå med i i en hel livstid. Men samhället kan också utnyttja vårdresurserna på ett mycket effektivare sätt än vad som görs i dag, säger Sonny Wåhlstedt.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".