Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Översyn av jaktregler efter stressjakt

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 06.00
7 lodjur var kvoten, 13 sköts.

Naturvårdsverket överväger att se över jaktreglerna sedan det under lodjursjakten i södra Värmland i tisdags sköts nästan dubbelt så många lodjur som tillåtet. Det var inte första gången i Sverige som kvoten överskreds.

Kvoten i Värmland var sju lodjur, men man sköt 13. Gunnar Glöersen jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet i Värmland förklarar varför kvoten överstegs.

– Tisdag morgon återstod det ett lodjur, och vi hade väldigt bra snöförhållanden, och alla de här djuren sköts inom loppet av en timme och tjugo minuter.

Vid lodjursjakten i Dalarna 2005-2006 sköts dubbelt så många lodjur som tillåtet, 14 djur i stället för tilldelade sju. Sammanlagt har det skjutits 19 lodjur i Sverige utöver tilldelningen sedan 2001.

När man skjutit ett lodjur ska det rapporteras direkt till polisen. Om man inte skjuter något djur ska man ändå kontrollera var tredje timme med länsstyrelsen att det finns kvot kvar. Men på tre timmar hinner mycket hända, det blev sex lodjur utöver kvoten.

– Man kan inte rapportera ut till jägarna, det finns ju jägare över hela Värmland som jagar. Men jägarna har följt de regler som man har satt, säger Gunnar Glöersen.

Susanna Löfgren är rovdjursansvarig på Naturvårdsverket och bekymrad över den överskridna kvoten.

– Det är naturligtvis ett problem, de kvoter som är satta är ju till för att man ska hålla sig till dem. Vi får utreda det här och se om man har följt de regler som är uppsatta, och är det så, så får vi titta över våra regler, säger hon.

Det kan bli fråga om att minska tiden för rapportering till länsstyrelsen till varje timme för att hindra att kvoterna överskrids eller grupp-sms till jägarna. Men täckningen är ofta dålig i skogen.

Både länsstyrelsen och jägarna hade krävt en tilldelning på 30 lodjur, men Naturvårdsverket bestämde max tio, varav sju i södra Värmland. Gunnar Glöersen hävdar att den, som han tycker, låga kvoten bidragit till att för många lodjur sköts.

– Det blev en stressjakt, i och med att tilldelningen är så liten och många vill vara ute och jaga så måste alla ut samtidigt. Får man då optimala förhållanden med bra spårsnö kan det här hända, säger han.

Naturvårdsverket måste följa Sveriges nationella mål för lodjursstammen, säger Susanna Löfgren.

– Naturvårdsverket har att följa riksdagens mål, och vi ligger precis på miniminivån, och man har också sagt att lodjursstammen ska öka söder ut. Det innebär att vi inte får besluta om en jakt som begränsar populationen i de här områdena, eller minskar den heller, säger Susanna Löfgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".