Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ukrainsk kris pressar Swedbank

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 07.32

Swedbanks verksamhet i Ukraina är under press på grund av den djupa ekonomiska krisen i landet. På Swedbanks huvudkontor i Kiev försöker ledningen nu utarbeta en rad program för de lånekunder som har svårt med återbetalningen.

– I dag är det mer än tio procent av våra kunder som med svårighet eller med försening betalar av på sina banklån, säger Tetyana Novytska, vice styrelseordförande i Swedbank Ukraina.

Vid årsskiftet hade banken motsvarande 19 miljarder svenska kronor utlånat i landet vilket utgör tre procent av Ukrainas kreditmarknad. Eftersom lånen är i utländska valutor har lånekunderna i Ukraina drabbats hårt när den ukrainska hryvnan tappat kraftigt i värde de senaste månaderna.

Tetyana Novytska på Swedbank säger att banken nu försöker undvika kreditförluster genom olika former av lättnader för kunderna.

– Vi erbjuder människor olika slags program för att omstrukturera sina lån, säger Novytska.

Ett sätt kan vara att förlänga återbetalningsperioden med fem år, i vissa fall upp till tio år. En annan variant kan vara att ge uppskov i sex månader med återbetalningen för att ge människor chansen att anpassa sin ekonomi till den nya situationen. Det enda Swedbank inte är berett att förhandla om med de ukrainska kunderna är procentnivåerna på lånen. De ligger fast.

Utlåningen har under de senaste åren ökat kraftigt i Ukraina. Andriy Nesteruk, analytiker på det Kiev-baserade analysföretaget Phoenix Capital, säger att bankerna under 2007 och 2008 inte varit tillräckligt noggranna med sin koll av kundernas betalningsförmåga.

– De dåliga lånen är en av förklaringarna till den ukrainska valutans kraftiga värdeminskning, säger Andriy Nesteruk.

Tetyana Novytska på Swedbank Ukraina säger att det inte finns några planer på att säga upp några av de i dag 3 000 anställda som finns på drygt tvåhundra Swedbankkontor runt om i landet. Och det är heller inte läge att öka utlåningen.

– Det viktiga just nu är inte att hitta nya kunder utan att arbeta tillsammans med befintliga kunder som hamnat i en svår situation, säger Tetyana Novytska på Swedbank.

Fredrik Wadström, Kiev
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".