Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inställda operationer efter flickas död

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 16.26

Den barnläkare som misstänks för mord alternativt dråp på ett spädbarn på Karolinska sjukhuset i Solna begärdes häktad i dag. Vid den misstänkta läkarens arbetsplats är flera i personalen skakade av händelsen och i dag har flera operationer ställts in.

– Vi behöver avsätta tid och stödja medarbetarna så att de hinner få en klar bild av läget och hinner samtala med varandra. Många behövde det och då valde vi att göra så i stället för att äventyra att vi inte ger hög professionel vård i alla lägen så att,säger Barbro Fridén, chef för Karolinska universitetssjukhusets barndivision.

Enligt Barbro Fridén rör det sig om ett par operationer som inte är absolut nödvändiga och där anhöriga gått med på att avvakta.

Det var i måndags som specialistläkaren greps här på sin arbetsplats inför patienter och kollegor. I dag begärdes hon häktad vid Solna tingsrätt på sannolika skäl misstänkt, vilket är den högre misstankegraden, för mord alternativt dråp av en tre månader gammal flicka, som var patient på sjukhuset. Enligt häktningsframställningen ska brottet skett den 20 september förra året.

Men kammaråklagare Elisabeth Brandt har i dag inte kunnat säga mer om vad kvinnan misstänks ha gjort:

– Jag kan inte säga någonting alls om grunden till att de här misstankarna föreligger. Jag kan inte göra det med hänsyn till förundersökningssekretessen och för att utredningen fortfarande befinner sig i ett känsligt läge.

Vad är det för känsligt läge?

– Inga kommentarer.

Barbro Fridén säger att ingen vid sjukhuset lagt märke till några speciella omständigheter kring dödstillfället och det har inte heller gjorts någon lex Maria-anmälan.

– Vi har ju den rutinen vid varje dödsfall så funderar vi igenom om det finns anledning att göra en lex Maria-anmälan och det fann man inte att det gjorde. Nu när chefläkarna har granskat journalen i efterhand så har man inte heller i ljuset av det som hänt gjort en lex Maria. Så jag kan bara dra slutsatsen att vården inte har bedrivits på något annat sätt än enligt gängse metoder.

Enligt advokat Björn Hurtig nekar kvinnan till brott och imorgon förmiddag ska tingsrätten under häktningsförhandlingar ta ställning till om anklagelserna räcker för att fortsätta hålla kvinnan frihetsberövad.

Att en vårdarbetare grips av polis på grund av ett dödsfall i vården är högst ovanligt. Normalt utreds oklara omständigheter antingen av Socialstyrelsen eller Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, säger Barbro Fridén.

– Vi har ju andra kanaler att hantera om det blir problem i vården av olika slag. Här har man inte valt det och det ändrar ju förutsättningarna för att arbeta i vården om det är det det här handlar om. Men vi vet inte det i dag, säger Barbro Fridén, vid Karolinska universitetssjukhuset.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".