Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Får jobblön och sjukpension samtidigt

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 05.35
Sjukpensionärer har chansen att börja arbeta igen med bibehållen pension. Arkivbild: Bertil Ericson/Scanpix.

Sedan årsskiftet kan förtidspensionärer jobba och ändå ha kvar sin sjukersättning, utöver lönen. Det innebär att sjukpensionärer kan få tiotusentals kronor om året, utöver arbetsinkomsten.

– Jag får ju prova på och jobba de här 25 extra, och jag behöver inte känna någon press. Klarar jag det inte kan jag ju gå tillbaka till mina 50 igen. Det är ju jättebra förmån och fin. Så jag tycker att det är jättebra, säger Åsa Wedin, som var borta från jobbet i fyra år.

Åsa var segelmakare innan hon fick muskelbesvär, som tvingade henne att lämna det yrket. Hon kunde inte jobba alls under fyra år. Nu jobbar hon deltid i butik, och behåller alltså samtidigt sin sjukersättning eller förtidspension.

De som fått sjukersättning beviljad tillsvidare före den första juli i fjol, kan sedan årsskiftet jobba utan att sjukersättningen dras in. Det kan de fortsätta med tills de fyller 65 år. 

Om de tjänar mer än ett fribelopp, så minskar sjukersättningen. Men sjukersättningen kan ge tiotusentals kronor om året, utöver arbetsinkomsten.

Regeringens avsikt med de generösare reglerna var, att stimulera förtidspensionärerna, de som hamnat längst bort från arbetsmarknaden, att komma tillbaka i arbete.

En sidoeffekt av de nya reglerna är, att vissa av de jobbande förtidspensionärerna kan komma att få mer i plånboken än sina friska arbetskamrater, som ju får lönen rätt och slätt.

Medan några efter sex månaders sjukskrivning kan förlora sjukpenningen om man bedöms ha någon som helst arbetsförmåga, så finns det här, så att säga i slutänden av sjukskrivningen, en rätt till ersättning samtidigt som man arbetar.

– De får ju behålla så pass mycket av sin sjukförsäkring ändå, i förhållande till den inkomst de har, så att det är ju väldigt förmånligt det här. Samtidigt om jag är 40 år i dag och jobbar fram till 60 år och tycker att jag nu inte vill jobba längre, då kan jag sluta och få tillbaka min sjukersättning, säger äger Britt-Marie Lönnborg, verksamhetschef på Försäkringskassan.

Åsa Wedin, som nu får både lön och sjukersättning, tror inte någon tar illa upp.

– Det hoppas jag att det inte gör, det är ju inga enorma summor som man får in på sitt konto, det är så man klarar sig, säger Åsa Wedin.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".