Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora datorproblem inom vården

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 14.41

Var femte Lex Maria-anmälan som vården gjorde till Socialstyrelsen under förra året har sin grund i datorproblem. Inställda operationer, försvunna remisser och patienter som inte blir kallade i tid är några av konsekvenserna.

Men problemen kan vara mer omfattande än många tror, enligt docent Ulla Fryksmark vid enheten för patientsäkerhet hos Socialstyrelsen.

– Jag tror att problemet är större än det som har nått oss via Lex Maria. Dels vet vi att det finns en underrapportering, del vet vi att det finns en del problem där det inte har hunnit drabba någon patient, säger Ulla Fryksmark.

Ulla Fryksmark har i uppdrag att gå igenom de Lex Maria ärenden som gjorts till Socialstyrelsen under 2008. Av 135 ärenden som hon undersökt visade sig att var femte har sin grund i att datorerna inte fungerar som de ska.

Det har varit datorhaverier, och många gånger har sjukhusen inte kunnat nå sina patientjournaler på flera dygn, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm, som fått många klagomål från sina medlemmar.

– Ofta tycker man att det är väldigt dåliga datorsystem. Vi har inte de modernaste programmen tyvärr, vilket är anmärkningsvärt. Det är också så att många har olika program på olika sjukhus, vilket gör att de inte är kompatibla med varandra, så överföring av data kan också missas, säger Eva Nilsson.

Sjukvårdspersonal har ofta fört fram kritik att sjukvårdssystemen är för krångliga och tidskrävande att arbeta med, medan företagen kritiserar tillbaka att personalen inte får tillräckligt med utbildning. Och det är just det här som är problemets kärna, menar Ulla Fryksmark på Socialstyrelsen.

– Två kulturer ska mötas, en datorkultur ska möta en sjukvårdskultur med helt olika förutsättningar. Det behövs mycket kommunikation, mycket mer än vad jag tror att man inser.

Zana Shiroyi
zana.shiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".