Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Åklagare:

"Volvochefer mutade tjänstemän i Irak"

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 16.31

Tre höga chefer på Volvo åtalas för brott mot FN:s sanktioner i Irak i början av 2000-talet. Av förundersökningen framgår också att de har använt sig av mutor hävdar åklagaren Christer van der Kwast.

– I mindre mening har det förekommit en del mutarrangemang mot direkta tjänstemän i Irak, på direkt krav från den irakiska sidan. Men det är brott som är preskriberade och därför inte kan bli angripna genom åtal, säger Christer van der Kwast.

Dokument som ingår i förundersökningen visar hur en av de åtalade cheferna gått med på att leverera en bil för en kostnad på 12 000 euro till en irakisk makthavare som gåva med anledning av en order. För varje kontraktsumma som överstiger en miljon euro utlovar Volvo ytterligare bilar. En ren muta alltså.

Men eftersom det eventuella brottet är preskriberats handlar åtalet uteslutande om sanktionsbrott.

Enligt åtalet har Volvo sålt hjullastare och väghyvlar till Irak under den tiden då Irak löd under FN-sanktioner i början av 2000-talet. Det så kallade olja mot matprogrammet. I strid mot sanktionerna har Volvo enligt åtalet betalat ut 20 miljoner kronor i olaglig provision till den irakiska regimen för att få göra affärerna.

Betalningarna har inte gått direkt till regimen utan via utländska agenter. Men två av Volvocheferna erkänner i förhör att de varit medvetna om att miljonprovisionen skulle hamna hos den irakiska regimen.

2006 avslöjade Ekot att det var väl känt på utrikesdepartementet att den irakiska regimen krävde den olagliga provisionen utan att man agerat för att stoppa svenska företag från att göra affärer. I förhör säger också en av Volvocheferna att Volvo fått signaler av UD att det var okej att betala provisionerna.

– Försvararna har ju den uppfattningen att förhållandet att den här kännedomen fanns och att man höll sig passiv, innebär att sanktionsbestämmelserna har urgröpts eller inte fungerat som de var tänkta, och att det medför straffrihet eller en syn på saken som mildrar det hela avsevärt, säger Christer van der Kwast.

Volvo har tidigare gjort en internutredning av affärerna med Irak under sanktionsprogrammet och gått med på att betala över 100 miljoner kronor i straffavgifter i USA. Och Volvos presstalesman Kina Wileke har dock inga ursäkter för Volvos affärsmetoder.

– Detta är inte kutym inom Volvokoncernen, utan vi ser det här som ett enskilt fall och har vidtagit åtgärder för att det här inte ska upprepas igen, säger hon.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".