Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya ÖB står inför stort förändringsarbete

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 16.26
Sverker Göranson.

Sverker Göranson heter Sveriges kommande överbefälhavare. Han tillträder precis innan det svenska försvaret ska förändras så att det blir snabbare och rörligare.

Det svåraste blir enligt Sverker Göranson att ändra personalsystemet där i framtiden bara fast anställda och kontraktsanställda soldater ska ingå i de bataljoner som ska försvara Sverige.

– Det är en jättesvår omställning och det kommer att kräva mycket aktivt arbete från försvarsmakten. Det förutsätter en attraktiv arbetsgivare, säger Sverker Göranson.

Håller de ekonomiska ramarna för det här?

– De volymer som vi redovisar 30 januari är precis i den ekonomi som är anvisad i planeringsanvisningen. Sedan ska man ha klart för sig att om marknadsförutsättningarna förändras påverkas vi av det också när det är ett frivilligt system.

Grundorganisationen har en för stor rock menade Försvarsmakten när man lämnade sitt besked i januari. Kommer det att vara nödvändigt med slopade regementen exempelvis?

– Varje organisation måste kontinuerligt utvecklas, både på hemmaplan och på det sätt den agerar i insatser. Vad det bär med sig i detalj får framtiden utvisa.

Frågor om det blir nödvändigt att lägga ner regementen framöver vill inte Sverker Göranson svara på i dag, bara några timmar efter han utnämndes av regeringen till Håkan Syréns efterträdare. Men några nya svarta hål i budgeten ska det inte bli, lovade han.

En återkommande diskussion de senaste åren har gällt om det svenska, hittills allt mindre, militären verkligen kan försvara Sverige. Men på den punkten tvekar inte Sverker Göranson.

– Det kommer att gå alldeles utmärkt utifrån den bild som vi har omkring oss. Vi har mycket potent flygvapen och marina och markstridskrafter. Utmaningen i dag är att beredskapen är låg på vissa händer och fötter.

Enligt försvarsminister Sten Tolgfors passar Göranson som ny ÖB då han kommer från armén, där de stora förändringarna kommer ske framöver, och dessutom har han arbetat vid den svenska bataljonen i Bosnien.

Den viktigaste erfarenheten därifrån är hur viktigt det är med tydligt ledarskap, menar Göranson själv.

Nu blir han chef för hela försvaret, med flygplan och kanoner. Trots miljön erkänner han att det kändes nervöst när han fick beskedet.

– Fjärilar i magen, säger Sverker Göranson, som tillträder som ÖB den 25 mars.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".