Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen skärper krav på FN-organ

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 12.49

Regeringen vill ställa hårdare krav på biståndet till FN-organ och andra gemensamma biståndsorgan. Det säger biståndsminister Gunilla Carlsson med anledning av en granskning av hur ett 20-tal av de största gemensamma biståndsorganen fungerar.

Gunilla Carlsson pekar ut en handfull FN-organ som mindre effektiva, och på sikt kan det bli färre organ som får del av svenskt bistånd:

– Jag utesluter inte det men det bär inte avsikten utan avsikten är att Sverige ska ha en samlad strategi i de organisationer där vi är verksamma. Man ska jobba på ett samlat svenskt sätt och vi ska vara tydliga med vad vi vill åstadkomma och framför allt att våra prioriteringar för kvinnor, för miljö och klimat och för demokrati och mänskliga rättigheter får ett ökat genomslag.

Vad blir konsekvenserna för de organisationer som pekas ut som sämre?

– Till största del tror jag att vi kommer att understödja det reformarbete som många gånger pågår i de här organisationerna. Att det blir en ökad förståelse för att vi som givare reagerar och att man därmed ökar det inre reformtempot i en del av de här organisationerna för de är så relevanta för Sverige.

– Vi vill ju vara kvar i dem för att de uppfyller de utvecklingspolitiska mål vi har och därför vill vi att de ska ha både extern och intern effektivitet, säger Gunilla Carlsson.

Efter att regeringen genomfört en koncentration av biståndet till färre mottagarländer fortsätter Gunilla Carlsson nu med hårdare krav på bidrag till bland annat FN:s hjälporgan. Bidragen till de gemensamma, multilaterala biståndsorganen är cirka 15 miljarder kronor per år av sammanlagt 34 miljarder.

Det är sedan lång tid bestämt att den här typen av bistånd skulle gås igenom och redan den förra socialdemokratiska regeringen hade liknande planer. Socialdemokraten Urban Ahlin, vice ordförande i utrikesutskottet, välkomnar en kritisk granskning av biståndet till de gemensamma biståndsorganen.

En handfull FN-organ får hård kritik. Också en av de största och äldsta, jordbruksorganet FAO, som fördelar mat och jordbrukshjälp får kritik för toppstyrning och dålig effektivitet. Men där säger Gunilla Carlsson att organisationen har påbörjat ett förändringsarbete.

Konsekvenserna av genomgången är inte helt klara. Sverige kommer enligt Gunilla Carlsson att öka trycket på att biståndet blir effektivt och att mänskliga rättigheter,jämställdhet och miljöfrågan drivs tillräckligt starkt. Men ännu finns inga planer på att Sverige helt ska upphöra att ge bistånd till något av de granskade organen.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".