Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn bör slippa skulder vid vårdbesök

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 16.35
Uteblivet besök kostar.

Barnombudsmannen, BO, och rikskronofogden vill att regeringen ska göra en lagändring som förhindrar att barn kan skuldsättas på grund av obetalda vårdräkningar.

Barn har skulder på grund av obetalda avgifter för uteblivna besök i vården och hos tandläkare. Det visar en enkät som BO och kronofogden gjort hos landsting och regioner. Därför skriver nu BO och rikskronofogden till regeringen och begär att lagen ändras, så att det alltid är vårdnadshavaren som ska ha ansvaret för skulder.

– Vi anser att hälso- och sjukvårdslagen samt tandvårdslagen bör ändras. Man ska vara tydlig med att fakturan gäller vård av barn. Så kallade uteblivandeavgifter ska ställas till vårdnadshavaren, inte till sex- eller sjuåringen, säger BO Fredrik Malmberg.

För barn är det gratis att anlita vården eller gå till tandläkaren. Men uteblir barnet från ett besök så kostar det pengar. 12 000 barn har skulder till landsting eller regioner.

Många av dem har flera krav riktade mot sig. När Datainspektionen i höstas kartlade skulderna fanns 63 000 pågående kravärenden mot minderåriga.

13 av alla landsting och regioner skuldsätter barn. Vissa av dem avskriver skulderna när barnet fyller 18 år men sex landsting låter kravet på betalning stå kvar också efter 18-årsdagen.

Det kan få besvärliga konsekvenser, säger rikskronofogde Eva Liedström Adler.

– Det kan bli svårt att hyra lägenhet. Personen kanske inte får skaffa ett mobilabonnemang. Vid sommarjobb och praktikjobb kan arbetsgivaren titta på om personen är skuldsatt. Ska den skuldsatte hantera pengar kan arbetsgivaren känna sig orolig.

Fyra landsting riktar kraven mot vårdnadshavaren. Bland dem som kräver barnet på skulden finns Hallands läns landsting där landstingets styrelseordförande Mats Eriksson försvarar kraven.

– Det första felet är att man har uteblivit från ett besök och det andra felet är att man inte har betalat, det är därför skulden har uppstått. Vi kan inte göra generella avskrivningar, då är det ingen som kommer att betala. Vi tycker att det är rimligt att det är vårdnadshavaren och inte barnet som ska krävas men det fordrar en lagändring.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".