Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomar blir smartare av fisk

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 16.28
Forskarna är överraskade.

Tonårspojkar får ett bättre resultat på intelligenstest om de äter fisk minst en gång i veckan. Ännu bättre resultat får de om ätit fisk två gånger i veckan. Det visar en studie som genomförts vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

SR Dalarna träffade några elever som går i Gruvrisskolan i Falun och frågade om deras fiskvanor.

– Väldigt sällan, ganska ofta i skolan men nästan aldrig hemma, kanske en gång i veckan om man räknar med skoldagar, säger Daniel Kling.

– Två gånger, en gång hemma och en gång i skolan, säger Gustav Villwock.

Känner ni er smartare när ni har ätit fisk?

– Det vet jag inte, jag tar omega-3-tillskott, men jag vet inte om det gör någon skillnad, Joakim Nordstedt.

Det handlar om en studie som genomförts bland 4 000 15-åriga pojkar och som sedan gjorde Pliktverkets intelligenstest vid mönstringen.

De 15-åringar som åt fisk en gång i veckan hade, när de mönstrade tre år senare, sex procent bättre resultat än andra som inte åt fisk lika ofta. Bland dem som åt fisk två gånger i veckan var resultatet till och med elva procent högre, jämfört dem som inte åt fisk särskilt ofta.

– Vi blev lite överraskade faktiskt så vi har försökt vända och vrida på data. Vi ser samma mönster även i barn där föräldrarna inte har högskoleutbildning, det vill säga ju mer fisk man äter desto bättre presterar man på begåvningstestet, säger Kjell Torén professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Hur är det möjligt?

– Detta måste vi undersöka ytterligare för det finns teorier om att det kan finnas omega-3 och fettsyror som ligger bakom och stimulerar hjärnans uppbyggnad.

I en av fiskaffärerna i centrala Göteborg ligger fiskfiléer uppradade tillsammans med hela fiskar i olika högar i de stora montrarna där krossad is fylls på för att kyla fiskarna. Två av kunderna är Birgitta och Göran Holmgren och de äter fisk ofta oavsett vad forskarna säger.

– Torsk, lax, strömming.

Hur ofta äter ni fisk?

– Vi försöker nog äta tre gånger i veckan, säger Birgitta Holmgren.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Peter Johansson, SR Dalarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".