Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Statliga Almi har fördubblat sin utlåning

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 07.32

Statliga koncernen Almi, som bland annat hjälper företag att få lån, har ökat sin nyutlåning med nästan det dubbla jämfört med för ett år sedan. Trenden är att allt större företag söker hjälp hos Almi, eftersom de inte får lån hos bankerna längre.

I höstas gjorde valutaförändringar att Bertil Söderberg, en företagare i Sollentuna, norr om Stockholm, blev tvungen att kontakta banken för utökade krediter till sitt företag.

– Det ledde till att banken minskade istället för att öka våra krediter, det är en sak som man trodde hände alla andra och inte oss. Då tog vi kontakt med Almi, de nagelfor företaget ordentligt och gjorde en bedömning att det inte var några problem att låna pengar till oss.   

Bertil Söderbergs företag importerar entreprenadmaskiner, som grävmaskiner och hjullastare och säljer dem vidare i Sverige. Valutaförändringarna har gjort att en maskin från Japan som tidigare kostade 500 000 kronor nu kostar 800 000 kronor. Och Bertil fick alltså nej från banken om att låna mer.

Och han är bara ett exempel på att allt fler nekas mer lån hos bankerna. Statliga Almis nyutlåning ökade andra halvåret 2008 med 40 procent, i januari och februari var nyutlåningen 90 procent högre jämfört med för ett år sen. Hittills i år har Almi lånat ut 570 miljoner till små och medelstora företag.

Almis finansdirektör, Anna Hallberg, säger att det dessutom är en annan typ av företag som behöver hjälp nu.

– Det är en stor skillnad för oss mot tidigare, att det är lite större företagen som vänder sig till Almi. Etablerade företag med relativt många anställda, med uppåt 100-200 anställda, som tidigare fått bankfinansiering fullt ut. De kommer nu till Almi och begär kompletterande finansiering.

Almi ägs av staten genom näringsdepartementet. Uppdraget är att ge rådgivning och låna ut pengar till företag som omsätter maximalt 50 miljoner euro.

Ett genomsnittligt lån hos Almi är nu 800 000, mer än dubbelt så mycket som för ett år sen.

Att vara generösare med krediter än bankerna medför också höga kreditförluster.

– Kreditförlusterna nu, skulle jag tippa i år, landar på mellan fem och sex procent. Det är en väldigt hög andel jämfört med vad banker har, och det speglar vilken roll Almi har och vilken risk vi tar jämfört med bankerna, säger Anna Hallberg.  

I år och nästa år spår Anna Hallberg att Almi kommer att gå med förlust, men buffertar finns efter dom senaste tre åren med vinst.

Smakar det så kostar det. Almis generösare krediter innebär att ränta ligger åtminstone en till två procentenheter över bankernas företagsräntor.

– Det fungerar precis som vi hade hoppats att skulle fungera med vår egen bank. Det negativa med Almi det är att vi betalar dubbel så hög ränta. Men det är ju viktigare att man håller sig flytande och får in pengar i bolaget.

Men du sitter med betydligt högre kostnader nu jämfört med tidigare?

– Ja räntekostnaden är ju dubbelt så hög, men det är det värt för att man ska kunna finansiera sitt lager, säger företagaren Bertil Söderberg.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".