Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Irakiska olja mot mat-programmet:

UD mörkade brott mot FN-sanktioner

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 06.00
Handlingar visar att UD medvetet undanhöll information. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Svenska utrikesdepartementet undanhöll viktig information för den oberoende FN-kommitté som granskade om svenska företag brutit mot sanktionerna i FN:s olja mot mat-program. Det framgår av förundersökningen mot de tre Volvochefer som åtalats för att ha betalt olagliga provisioner till Irak.

UD kände tidigt till att Irak krävde olagliga provisioner men till FN:s granskningskommitté svarade UD att de inget visste.

Det var våren 2005 som FN:s oberoende granskningskommitté ville veta vad Sverige kände till om korruptionen under FN:s sanktioner mot Irak. Det så kallade olja mot mat-programmet. Svenska UD svarade att Sverige:

”Inte vid något tillfälle fått kännedom om eller haft anledning att misstänka att regelverket för olja mot mat-programmet åsidosatts. ”

Men det här stämmer inte. UD visste mycket väl att regelverket åsidosatts. Som Ekot tidigare avslöjat fick UD redan hösten 2000 rapporter om att Irak krävde olagliga provisioner av företag som ville göra affärer med landet.

Uppgifterna kom från svenska företag och en intern skriftväxling på UD visar att sanktionsbrotten kunde bekräftas av andra länder.

UD-dokumenten visar också på en ovilja från såväl Sveriges sida som från andra länder att göra något åt problemet. Information som säkerligen skulle ha varit mycket värdefull för granskningskommittén. Ändå svarade UD att de inget visste.

Det var dåvarande kanslirådet Peter Stavferfeldt som skrev svaret till granskningskommittén. Han hävdar att han då inte kände till rapporterna om de olagliga provisionerna. 

– Måste jag väl ändå säga, med risk för att jag minns fel, men det tror jag inte, att jag inte kände till detta. De här dokumenten som du pratar om eller brevväxlingen, det hade skett innan jag ens började på UD, säger Peter Stavferfeldt.

Men svaret godkändes också av Gunnar Bloom som jobbat på svenska FN-representationen och kabinettsekreterare Hans Dahlgren. Både Bloom och Dahlgren hade bevisligen tagit emot skriftliga och tydliga rapporter om att irakierna krävde olagliga provisioner. Men de rapporterna berättade de inget om.

– Det är klart att man hade ju hört rykten om att det förekom den typen av… liksom en vilja att man skulle hålla på med mutor från irakiernas sida. Men att något rent faktiskt hade förekommit det hade vi ingen kännedom om.

När man går igenom förundersökningen och även tidigare dokument som jag tagit del av, från UD så ser man att det finns ganska utförlig brevväxling kring de här kraven på att betala olagliga avgifter, olagliga provisioner. Borde detta inte varit med i svaret till kommissionen?

– Ja det kan man ju tycka i efterhand. Det hade varit vettigt att ha med i svaret. Det håller jag med om, säger Stafverfeldt.

Granskningskommitténs slutrapport visade att så många som 2 200 företag kan ha brutit mot sanktionerna. Förra veckan åtalades tre Volvochefer för att via en agent ha betalt ut olagliga provisioner på 20 miljoner kronor till regimen i Irak.

Åklagare Christer van der Kwast tycker att det här är ett typiskt exempel på att korruptionsbekämpningen väger lätt när viktiga affärsintressen står på spel.

– Det belyser just den här svårigheten i den nationella affärsmiljön. Skillnaden mellan teori, det vill säga korruptionsbekämpning i vid mening och praktik, när man gör affärer ute i världen, där konkurrensen är hård och där pengarna är stora.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".