Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

RÅ vill utlämna misstänkt till Rwanda

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 06.00

Riksåklagaren, RÅ, anser att en rwandier som sitter häktad i Sverige misstänkt för folkmord kan utlämnas till Rwanda. Amnesty har uppmanat länder att inte utlämna personer misstänkta för folkmord till Rwanda eftersom man menar att de riskerar att inte få en rättvis rättegång.

Men RÅ gör en annan bedömning i sitt yttrande till Högsta domstolen. RÅ skriver i ett yttrande till Högsta domstolen att det inte finns några hinder för att utlämna en man misstänkt för folkmord till Rwanda.

– Rättssystemet i dag är inte mer bristfälligt än att man ska kunna lita på att vederbörande får en, som vi kallar det då ”fair trial” i Rwanda. För att det är det vi är tvungna att se till och leva upp till, säger Anette von Sydow, chefsåklagare på Riksåklagarens internationella enhet.

Det är i ett yttrande till Högsta domstolen som nu ska besluta om utlämningen som Riksåklagaren skriver att mannen kan utlämnas till Rwanda.

Han greps i Stockholmsområdet förra sommaren, och är en av ett 90-tal personer som efterlysts av Rwanda efter folkmordet på omkring 800 000 tutsier 1994.

Misstanken gäller folkmord och brott mot mänskligheten, och enligt chefsåklagare Anette von Sydow hos Riksåklagaren är ett av skälen till att han kan utlämnas att det finns sannolika skäl för att han begått de brott han anklagas för.

– Bland annat är det då att han ska ha varit med och mördat 28 personer. Sedan ska han också i egenskap av ledare för en viss milis, ska han ha uppmuntrat medlemmar att döda tutsierna i Rwanda. Amnesty international har avrått från att mannen ska utlämnas, och också den FN-tribunal som finns om folkmordet har valt att inte utlämna misstänkta till Rwanda med hänvisning till osäkerheter i rättssystemet.

Riksåklagaren skriver i yttrandet att det kan finnas anledning att vara tveksam, men att förhållanden i Rwanda ändå är tillräckligt bra.

– Vi vidhåller det vi har sagt. Att utlämning inte ska ske. Grunderna är riskerna att den här personen inte får en rättvis rättegång som är en fundamental rättighet. Vi anser också att risken för att få en omänsklig behandling i häkte och fängelse också föreligger i Rwanda, säger Lise Berg, generalsekreterare i svenska Amnesty.

Om Högsta domstolen beslutar att han kan utlämnas blir det regeringen som fattar det avgörande beslutet. Den misstänktes advokat Hans Bredberg hoppas att bedömningen där då blir en annan eftersom han tror att domstolen i Rwanda inte är rättssäker.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".