Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hamas och Fatah försöker bli överens

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 12.02
Försöker bryta isen.

I Gaza är behovet av en samlingsregering akut. I dag inleder de palestinska rivalerna Hamas och Fatah sitt kommittéarbete för försoning i Kairo. Tanken är att kunna presentera en samlingsregering i slutet av månaden.

Flera palestinska bedömare tonar ner förväntningarna på försoningssamtalen i Kairo. Klyftan mellan Fatah och Hamas anses vara enorm. Det enda de är överens om är att chanserna att lyckas är små, sa en kommentator.

Detta trots att alla inser det akuta behovet av en samlingsregering, både politiskt och ekonomiskt inför återuppbyggnaden av Gaza. Men i diskussionerna om vem som ska leda en framtida samlingsregering talar Hamas på nytt om sin rätt att välja premiärminister med hänvisning till att det var Hamas som vann valet år 2006.

Och ironiskt nog efter ett par år av sjunkande opinionssiffror tycks Hamas popularitet vara på väg uppåt igen efter Gazakriget. En färsk opinionsmätning visar att Hamasledaren Ismail Haniyeh skulle vinna över Mahmoud Abbas om det hölls palestinskt presidentval i dag. Detta trots att över 70 procent av de tillfrågade anser att palestinernas situation förvärrats av Gazakriget.

Efter sitt besök i Mellanöstern i förra veckan gjorde Hillary Clinton klart för sina EU-kolleger att USA enbart kan acceptera en palestinsk samlingsregering ledd av premiärminister Salam Fayyad. Det vill säga samme person som nu. IMF-ekonomen Fayyad har både EU och USA stort förtroende för.

Fayyad lämnade in sin avskedsansökan i helgen av taktiska skäl anses det, för att bana väg för sin egen återkomst som premiärminister, men då godkänt av både Fatah och Hamas. Men han anses ha problem inom båda läger och Hamastalesmannen Mushir al Masri sa i går att ”Fayyad är Amerikas man, det är därför palestinierna inte vill ha honom, inte ens Fatahs gräsrötter vill ha honom” sa Hamastalesmannen.

Förhoppningen är att Hamas och Fatah ska kunna enas om en samlingsregering som består av teknokrater utan partitillhörighet för att på så sätt undvika att den nya regeringen bojkottas av USA och EU.

Tidigt i morse avfyrades två raketer mot södra Israel från Gaza. Det är oklart vem som låg bakom dessa raketer, men i går hävdade den mindre islamistiska gruppen Islamiska Jihad att Hamas gripit och torterat flera av gruppens medlemmar och tvingat dem att skriva under en förbindelse om att sluta skjuta raketer mot Israel. Hamas har inte kommenterat uppgifterna.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".