Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

LRF: Klimatförslaget är en krigsförklaring

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 15.38
1 av 2
Regeringen föreslår bland annat höjda koldioxidskatter för jordbruk och skogsbruk. Arkivfoto: Ingvar Andersson/Scanpix.
2 av 2
Peter Borring, blivande ordförande i LRF Östergötland

Från 2011 höjer regeringen flera skatter på utsläpp som påverkar klimatet negativt. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, kallar förslaget för en krigsförklaring mot de gröna näringarna.

– Ja, jag kan tillstå så kraftiga ord. Många av våra medlemmar har haft förväntningar på att den här regeringen ska ha en förståelse för att vi som inte med en tumknäpp kan flytta utomlands med våra företag vill ha en form av backning, där vi har vettiga förutsättningar på hemmaplan för att vi ska kunna konkurrera internationellt, säger Peter Borring, blivande LRF-ordförande i Östergötland.

Regeringen föreslår bland annat höjda koldioxidskatter för jordbruk, skogsbruk, vattenverk och industri. Det tillsammans med att dieselskatten höjs med 40 öre slår hårt mot jordbruket. LRF talar om en skattechock som till och med kan slå ut stora delar av det svenska jordbruket.

Regeringen vill också höja fordonsskatten för bilar som släpper ut mer än 120 gram koldioxid per kilometer. Miljöbilspremien ersätts i praktiken med att nya miljöbilar slipper fordonsskatt dom första fem åren.

Tunga lastbilar som släpper ut mycket koldioxid påverkas förstås av den höjda dieselskatten. Men regeringen tänker kompensera åkarna genom samtidigt sänka deras fordonsskatt.

Svenska naturskyddsföreningen tycker att förslagen är bra, även om de kommer väl sent. Skattehöjningarna införs inte förrän 2011, säger miljöminister Andreas Carlgren i dag.

– Vi vill att alla ska veta om det här i god tid, man ska hinna ställa om och de sista stegen genomför vi 2015, säger han.

Regeringen hoppas att förslagen ska minska koldioxidutsläppen och på sikt förbättra klimatet. Men Sverker Martin-Löf, ordförande för skogskoncernen SCA och stålkoncernen SSAB, ställer sig frågande till att regeringens förslag kommer nu, strax efter att det blivit klart att statliga Vattenfall köper delar av holländska Nuon.

– Man går ju och investerar i ett stort företagsförvärv i Holland som är ren kol- och gasproduktion om jag förstår det rätt, samtidigt som man nu inför skatter för att man använder fossila råvaror här i Sverige. Det finns ju ingen logik i hur man disponerar pengarna i det här avseendet, säger han.

Oppositionen är kritisk till förslagen, framför allt skatterna inte höjs förrän 2011.

– De väntar alldeles för länge med klimatförslaget, de har väntat i två år på en klimatproposition, och vi får vänta två år på åtgärderna, socialdemokraten Anders Ygeman, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Men är det inte en bra inriktning att det ska kosta att släppa ut ämnen som kan påverka klimatet?

– Det ska kosta att släppa ut, men det finns andra förslag som ger precis lika mycket.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se
Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

I samarbete med SR Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".