Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vice åklagare:

"Aktiv handling ledde till flickans död"

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 16.53
Det var här flickan vårdades och dog i höstas. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Misstankarna mot den läkare som misstänks för dråp på en tre månader gammal flicka har inte försvagats. Vice chefsåklagaren Erika Lejnefors i Stockholm vänder sig mot uppgifter om att läkaren agerat i enlighet med praxis.

– Är det ett normalt förfarande att man ger en döende person en så hög dos av något preparat att personen avlider? Då är väl det en ståndpunkt som man har men jag har förstått läkarkåren som så att man menar att ett normalt förfarande är att när man avbryter en livsuppehållande behandling så ger man smärtstillande, lugnande medel för att personen ska kunna avlida utan att fara mer illa än nödvändigt under den tiden. Det är inte det som vi påstår har hänt här, utan här påstår vi att det är en aktiv handling. Man har alltså inte inväntat att den här lilla flickan skulle dö av sig själv.

Men vad är det då som talar för att det är läkaren som har gjort det här?

– Förutom att det finns medicinskt underlag så finns det sedvanligt utredningsarbete, det vill säga att man hör inblandade personer, och då har man fått fram uppgifter som gör att vi och förvisso även tingsrätten har ansett att det är sannolika skäl att det är läkaren som har gett henne det här preparatet.

Förundersökningen mot läkaren fortsätter nu, och ytterligare ett tiotal vittnen ska höras, enligt polisen. Det var polisens utredare som gjorde anmälan om dråp. Det efter att flickan obducerats i samband med en annan utredning och resultatet visade på dödliga halter av morfin och narkosläkemedel, enligt vice chefsåklagare Erika Lejnefors. Hon säger också att de doser som flickan fick inte har skrivits in i hennes journal.

Läkaren släpptes från häktet igår, eftersom hon inte längre bedöms kunna påverka utredningen. Hon nekar och hennes advokat har ifrågasatt misstankarna, han menar bland annat att det enligt medicinsk expertis inte går att säga något om vilka doser som flickan fått utifrån koncentrationen i kroppen.

De senaste dagarna har kritiken mot polis och åklagares agerande mot läkaren varit massiv. Bland annat mot att läkaren hämtades när hon var i tjänst på sjukhuset. Det är kritik som polisens utredare tillbakavisar De säger att de var lågmälda och att det inte är ovanligt att misstänka hämtas på sina arbeten

Under dagen har JO fått in 13 anmälningar om fallet, bland annat mot ett uttalande från åklagaren om barnhärtighetsmord. Det har också ifrågasatts om det här överhuvudtaget är en sak för polis och åklagare. Om det säger vice chefsåklagare Erika Lejnefors så här.

– Vi har ju rättsvårdande myndigheter i Sverige som ska utreda misstankar om brott och här är det misstanke om brott. Vi har andra enheter och myndigheter som ska utreda andra former av misstag och det finns ju Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och även andra instanser så vitt jag vet. När det gäller brottsutredningar så har vi bestämt oss för att det är polis och åklagare som ska hålla i dem och jag tror nog att det är lämpligt att man gör det även om det är sjukvårdspersonal inblandad, säger vice chefsåklagare Erika Lejnefors.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".