Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sparbanker vill ha inflytande i Swedbank

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 18.00

De fristående sparbankerna vill nu bli mer aktiva ägare i Swedbank och just nu pågår diskussioner om hur det ska ske. Några av Sparbankerna har också passat på att öka sitt ägande i banken när sparbanksstiftelserna tvingades sälja sina aktier.

En av dem är Sparbanken Skaraborg där Leif Johansson är vd.

– Dels har vi ett nära samarbete med Swedbank, vi har i dag ett stort antal aktier och vi tror att det är långsiktigt en bra placering och vi ser också att det är strategiskt viktigt att vi, fristående sparbanker, har en bra ägarandel i Swedbank för att därmed kunna ha ett visst ägarinflytande över Swedbank, säger han.

Det är inte bara Folksam som passat på att flytta fram positionerna i Swedbank när sparbanksstiftelserna fick problem. Också de 62 fristående sparbankerna har ökat sitt ägande, och kontrollerar nu över elva procent av banken.

Redan vid nyemissionen i höstas så ökade sparbankerna sitt ägande. Och då lånade också några sparbanker ut pengar till sparbanksstiftelserna, i och med stiftelsernas akuta kris i helgen så togs flera miljoner aktier över av sparbankerna.

Dessutom har några sparbanker alltså valt att passa på att köpa fler aktier nu.

Just nu pågår en diskussion mellan sparbankerna om hur ägarrollen ska förändras. Till Ekonomiekot säger Lennart Ohlstenius som är ordförande för Sparbankernas Riksförbund att sparbankerna vill bli aktivare ägare, och att det gäller arbetet i styrelsen och långsiktiga strategier för Swedbank.

För Leif Johansson som är vd på sparbanken Skaraborg är hemmamarknaden i Sverige viktigast.

– Det vi vill se är att Swedbank även i fortsättningen är en stark aktör på den svenska marknaden, säger han.

Tycker ni att Swedbank har fokuserat för mycket österut?

– Ser man i backspegeln är det alltid lätt att vara efterklok, men i de diskussioner som då förekom så handlar det ju om att växa utomlands, och när man ser Baltikum så har man ju tjänat en del pengar där borta.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".