Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

KD kritiserar förslag om försörjningskrav

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 03.00
Kritisk mot försörjningskravet.

Regeringens förslag om skärpta regler för anhöriginvandring, har fått kritik från många remissinstanser, och nu ökar tveksamheten i den kristdemokratiska riksdagsgruppen. Ledamöterna har svårt att acceptera att barnfamiljer kan omfattas av ett försörjningskrav.

– Det är väldigt olika grupper som kommer hit. Men jag tror att riksdagsgruppen får väldigt svårt att svälja det här med den etablerade familjen som redan finns innan, där man har små barn, säger Lars Gustafsson som är migrationspolitisk talesperson för kristdemokraterna.

Varför det?

– Vi värnar mycket om barn och familj. Vi tror att detta kan vara kontraproduktivt det här. Sedan blir det här en förhandlingsfråga och var det leder det vet jag inte.

Regeringen förslag om försörjningskrav vid anhöriginvandring innebär att den som får uppehållstillstånd i Sverige först måste ordna jobb samt en lämplig bostad innan man får ta hit familjen.

En statlig utredning föreslog nyligen att vissa grupper ska undantas. Förslaget kan komma att innebära att bland annat barn får vänta upp till fyra år i hemlandet innan de får återförenas med den förälder som finns i Sverige.

Förslaget om försörjningskrav har fått hård kritik från flera organisationer och flera myndigheter.

Migrationsverket ifrågasätter om det verkligen främjar integrationen, som är huvudsyftet med hela förslaget. Bland annat Barnombudsmannen och Diskrimineringsombudsmannen hävdar att det här skulle vara i strid med barnkonventionen. Något som migrationsminister Tobias Billström inte håller med om.

– Vi lägger inte förslag som strider mot barnkonventionen.

Men tycker du att förslaget ser till barns bästa?

– Ja det tycker jag, de barnen som kommer, kommer att komma till ordnade förhållanden och det har hela tiden varit den bärande punkten i den här diskussionen, säger Billström.

När regeringen tog fram riktlinjerna för utredningen om försörjningskrav hade man kristdemokraternas stöd. Men i partiets riksdagsgupp är ledamöter tveksamma, inte minst när en rad remissinstanser nu avvisar förslaget.

Men migrationsminister Tobias Billström säger att försörjningskrav är något som skall införas.

– Vi kan inte vara det enda landet i Europeiska unionen som inte har några som helst krav på de människor som kommer som anhöriginvandrare, säger migrationsministern.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se
Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".