Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialstyrelsen skyndar på utredning

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 11.49

Uppdaterad 18:48
Debatten kring brottsutredningen mot en dråpmisstänkt barnläkare i Stockholmsområdet leder till att Socialstyrelsen skyndar på sitt arbete med att se över riktlinjerna kring vård i livets slutskede.

Det finns nu en oro bland vårdpersonal om vad som verkligen gäller, säger Åsa Andersson, kanslichef på svensk sjuksköterskeförening.

– Det som blivit uppenbart är att det man inom vården har tyckt att det har funnits klara riktlinjer för hur man agerar när man har döende patienter, helt plötsligt kan bli en fråga för åklagare. Då måste man titta på regelverket, säger Åsa Andersson, kanslichef på svensk sjuksköterskeförening.

Trots att det ännu är oklart exakt vad den läkare har gjort som misstänks för dråp av ett döende spädbarn, är oron stor bland flera av landets vårdanställda om att rådande praxis kring vård i livets slutskede skulle kunna uppfattas som lagbrott.

Därför väljer socialstyrelsen tidigare än planerat att se över sina 17 år gamla riktlinjer för hur vårdare bör bedriva sin behandling när en patient är nära att dö.

– Vi har sagt att vi ska skynda på det här. Vi hade tänkt att göra det under hösten, men vi ser till att öka takten redan nu eftersom vården vill ha det här, och vi ska lyssna på vården, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör vid Socialstyrelsen.

Utöver Socialstyrelsens mer allmänna bestämmelser finns andra tydligare riktlinjer, exempelvis de som antogs för två år sedan av Svensk förening för anestesi och intensivvård, som många riktar sig efter i dag.

Därför handlar det inte bara om att komma igång och diskutera nya riktlinjer utan också att snabbt få ett förtydligande från Socialstyrelsen att de ställer sig bakom dessa regler säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande för Läkarförbundet.

– Vi vill ha ett så snabbt klarläggande som möjligt från Socialstyrelsen om det sätt som vi arbetar idag gällande vård i livets slutskede, om de anser att det är korrekt sätt att hantera frågan, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande för Läkarförbundet.

Tanken är också att man ska hålla närmare kontakt med rättsväsendet och Riksåklagaren, enligt Lars-Erik Holm. Riksåklagare Anders Perklev välkomnar en sådan dialog.

– Det finns säkert anledning att lära av varandra. Det är självklart att man mellan myndigheterna ska samarbeta på det här sättet.

Marcus Eriksson
marcus.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".