Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Toppmöte ska minska motsättningar

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 12.05

I dag hålls ett toppmöte i Saudiarabien som syftar till att minska motsättningarna mellan de radikala och de moderata sidorna i Arabvärlden.

Den saudiske kungen har bland annat bjudit in den syriske presidenten, som under Libanonkriget orsakade stor ilska när han förolämpade sina arabiska kollegor. Om försoningen lyckas kan det få viktiga effekter i hela arabvärlden, men de inblandade har också egna agendor.

För två och ett halvt år sedan förolämpade Syriens Bashar al Assad sina arabiska bröder genom att kalla dem ”manshalvor - ni är inga riktiga män”. Det var under Libanonkriget när Egypten, Saudiarabien och Jordanien såg ut att rikta sin kritik mot Hizbollah snarare än mot Israel.

Sedan dess har relationerna varit frostiga. Sprickan förstärktes av Gazakriget när de konservativa arabstaterna återigen såg ut att vara mer kritiska till Hamas än mot Israel.

För ett par veckor sedan tog Saudiarabien initiativ till en avspänning som kan få effekter i hela regionen, i Libanon mellan radikala Iran-stödda Hizbollah och den moderata västvänliga regeringen Siniora, i Gaza mellan radikala Hamas och moderata Mahmoud Abbas.

Saudiarabien hoppas kunna överbrygga motsättningarna inför Arabförbundets toppmöte som ska hållas i slutet på månaden. Palestinierna hoppas då också kunna presentera en samlingsregering.

Både Saudiarabien och Syrien har sina egna agendor. Det Saudiska kungahuset är angeläget om att minska Irans inflytande i arabvärlden.

Särskilt vill kungahuset minska inflytandet över de radikala krafterna och över folkopinioner som allt mer ger upp hoppet om fred med Israel och ser radikala motståndsrörelser som alternativet.

Saudiarabien försöker slita Syrien och Hamas ur Irans klor, som en kommentator sa. Landet vill återlansera den arabiska fredsplanen från år 2002 där Isarel erbjuds fred med 22 arabstater i utbyte mot ett tillbakadragande till 1967 års gränser. Planen hoppas man få gehör för i det nya Washington under Obama.

För Syrien handlar det om att komma ut ur den diplomatiska kylan som uppstod efter mordet på Libanons förre premiärmininster Rafiq Hariri för fyra år sedan. Många misstänker att Syrien låg bakom mordet. Mordet ledde till att Syrien tvingades kalla hem sina trupper från Libanon.

Men insikten om att Syrien kan spela en viktig roll för stabiliteten i regionen har nu lett till att både USA och EU närmar sig Damaskus i något som här kallas den nya vågen av politiska pilgrimsfärder till Damaskus.

Det är ytterst osäkert om denna avväpningsprocess också leder till att Syrien på allvar bryter med Iran.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".