Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oppositionen vill öka strandskyddet

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 15.12
Mindre sjönära bebyggelse.

Oppositionen vill freda flera stora strandområden från bebyggelse i framtiden. Det framgår av en motion från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som i dag lämnas till Riksdagen.

Det här betyder att oppositionen vill se ett starkare strandskydd än regeringen. Det säger socialdemokraten Anders Ygeman, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

– Det är stor skillnad mellan olika områden. Vissa områden har högt tryck, som i Bohusläns och Stockholms skärgård. Där vill vi göra det tuffare att bygga. Regeringen säger att de vill göra det svårare men i praktiken kan förslaget innebära motsatsen. I vissa belastade områden i Mälardalen blir det lättare att bygga med regeringens förslag.

Reglerna för strandskydd kommer att förändras nästa år. Regeringen har lagt ett förslag som har majoritet i riksdagen. Förslaget gör det lättare för kommuner att ge dispens från strandskyddet på landsbygden.

Där är oppositionen i huvudsak överens med regeringen, även om dom röd-gröna partierna vill ha en bredare passage för allmänheten längs stränderna.

I många kommuner förbereder man sig nu för att sälja tomter längs sjöar och åar. Eva Engdahl är centerpartist och kommunalråd i Högsby i östra Småland. Hon är inte rädd för att naturen ska ta skada.

– Vi kommer att jobba tillsammans med miljörörelsen och friluftsrörelsen från början så att vi tar hänsyn till de olika åsikter som finns i frågorna. Jag tror vi kommer lösa det här bra tillsammans.

Finns det inte en risk att man i sin iver att locka nya innevånare släpper på många av de fantastiska strandmiljöerna?

– Vi har så gott om utrymme och miljö att jag inte tror att det är ett bekymmer. Vårt bekymmer är att vi är för få, säger Eva Engdahl.

Enigheten är i praktiken stor om att glesbygden måste få locka människor till sig med erbjudanden om strandnära tomter. Men enligt Anders Ygeman går oppositionens förslag mycket längre för att skydda dom stora områden som anses ha riksintresse.

Det handlar bland annat om våra tätorter, men också om områden med stort naturvärde. Där ska inga nya hus byggas om oppositionen vinner nästa val.

– Jag tror att det kommer att tillhöra de saker vi gör i början av vår mandatperiod för att se till att alla människor ska kunna njuta av havet och skärgårdsnaturen, säger Anders Ygeman, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".