Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska bussar ska rädda polskt klimat

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 15.44

Sverige ska kunna köpa nya, mer miljövänliga bussar till Polen, eller hjälpa till med treglasfönster i Ungern, allt för att minska klimatutsläppen, enligt regeringens nya klimatproposition.

Näringsminister Maud Olofsson tycker att det är rätt göra investeringar utomlands för att sprida svensk miljöteknik.

– Dels är det bra för svensk industri att sprida sitt teknik-kunnande när det gäller miljövänliga bussar eller om det är kraftvärmeverk och annat. Det andra är att det skapar trovärdighet i EU om vi kan hjälpa de här nya medlemsländerna att ställa om till ett hållbart energi- och transportsystem. Med hjälp av våra svenska företag kan vi också skapa jobb här hemma, säger Maud Olofsson.

Regeringen presenterade i dag propositionerna om klimat- och energi där huvuddragen är kända sedan tidigare, exempelvis att det ska bli möjligt att bygga nya kärnkraftverk.

Totalt ska utsläppen ner med 20 miljoner ton till 2020 och knappt hälften är avklarat genom tidigare beslut.

Nu ska utsläppen minskas med två miljoner ton genom skatteförändringar i Sverige, ungefär lika mycket genom klimatinvesteringar i andra EU-länder som Polen och Ungern och investeringar i utvecklingsländerna bidra med fyra miljoner ton.

Socialdemokraten Anders Ygeman är kritisk till fördelningen.

– Man missar chansen att använda klimatkrisen för att lösa jobbkrisen. Regeringen väljer att investera i Slovakien och Storbritannien i stället för att investera i Sverige. Så klarar vi inte jobbkrisen, så klarar vi inte klimatkrisen, säger Anders Ygeman.

Så miljöinvesteringar borde inte ske på andra ställen inom EU?

– Jag har ingenting emot att man investerar varken i Slovakien eller i Zambia men vi måste först klara våra egna klimatproblem och våra egna investeringar, säger Anders Ygeman.

Regeringen vill också att vi ska använda mindre energi. Därför ska 300 miljoner kronor satsas per år till 2014, främst på information till företag och hushåll.

Dessutom ska företag få bidrag för att analysera sin energianvändning, och de som flyttar till nya hus kunna se hur mycket el- och vatten de använder genom individuella mätare.

– Individuell mätning av el och varmvatten gör att enskilda konsumenter kan få bättre koll på hur mycket de förbrukar, säger Maud Olofsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".