Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

De rödgrönas energiuppgörelse kritiseras

Publicerat måndag 23 mars 2009 kl 05.25
Naturskyddsföreningens Svante Axelsson tycker att oppositionen tar för mycket hänsyn till vad industrin tycker. Foto: Scanpix.

I oppositionens uppgörelse om energin som de presenterade i går ingår en överenskommelse om att inte forcera en integrering av den nordiska elmarknaden med den europeiska. Naturskyddsföreningen tycker att oppositionen tar för mycket hänsyn till industrin.

Svenska Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson tycker att överenskommelsen inom oppositionen sänder helt fel signaler. 

– Jag har svårt att förstå miljöargumentet bakom det. Det är ändå viktigt att vi får kablar till kontinenten, att vi får ett europeiskt elpris och vi kommer att vara naturlig exportör. För vi har bra vindlägen, vi har mycket biobränsle.

– Vi kan effektivisera, vi har vågkraft. Det behövs ju mer kontaktytor mot kontinenten så att de kan få njuta av vår förnybara energi, säger Svenska Naturskyddsföreningens generaldirektör Svante Axelsson. 

Svante Axelsson välkomnar energiuppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet men är mycket skeptiskt till den del av uppgörelsen där partierna enats om att inte integrera det svenska elnätet mer med det europeiska under nästa mandatperiod, om de vinner valet. Han tycker det helt fel signaler.  

– Vi är överens om att vi inte ska satsa på kablar under nästa mandatperiod utom till Baltikum, säger Maria Wetterstrand som är språkrör för Miljöpartiet. 

Även kabeln till Tyskland från den planerade Vindkraftsparken Kriegers Park får ja av oppositionen, men sen är det stopp. 

Sverige kommer i framtiden att få ett stort överskott av energi, vilket bland annat energimyndighetens senaste prognos visar. Och Svante Axelsson på Naturskyddsföreningen tycker oppositionen tar för mycket hänsyn till vad industrin tycker i frågan.  

– Man vill väl kontra i den här elprisrea-debatten att borgerligheten vill bjuda på låga priser med hjälp av kärnkraft. Och det argumentet håller inte är de flesta experter överens om. Då vill de kontra med att de istället vill erbjuda lågt energipris till industrin.

– Men jag tror att det är en björntjänst att skydda Sverige från de mer långsiktiga prisbilderna som ju kommer att dyka upp så småningom. Och framför allt blir det också tycker jag lite enögt att säga att skydda svensk industri och inte hjälpa till att klara av de europeiska klimatmålen.  

Och Miljöpartiet, som tidigare sett högre elpriser som ett verktyg för att få industrin att effektivisera snabbare, och som säger sig egentligen på sikt vilja ha ökad export, försvarar överenskommelsen om att skydda den nordiska elmarknaden med att det helt enkelt inte är bråttom.  

– Att vi inte bedömer att det kommer att ha någon effekt när det gäller möjligheten att exportera el framöver.  

Men Energimyndigheten säger ju i sin prognos att vi förutsätter fler kablar till kontinenten? 

– Fast det finns ju ingenting som säger att de måste byggas under nästa mandatperiod, säger Maria Wetterstrand.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".