Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatet drabbar redan flera djurarter

Publicerat fredag 13 mars 2009 kl 16.23
Tigern är redan svårt drabbad. Foto: Parikshit Bhandari/Scanpix.

Internationella naturvårdsunionen har beräknat att 25 procent av alla djurarter riskerar utrotning om jordens medeltemperatur stiger med över två grader. I dag presenterar Världsnaturfonden en rapport som visar vad som kan hända och redan händer med en rad djurarter.

Tigern hotas bland annat av förändringar i naturmiljön och illegal jakt. Det finns i stort sett bara 4 000 tigrar i vilt tillstånd i världen. Men det allt varmare klimatet gör situationen än mer prekär.

I Ganges och Bramaputraflodernas delta Sunderban krymper tigrarnas livsmiljö av stigande vattennivåer, säger Allan Carlsson naturvårdsexpert på Världsnaturfonden.

– Vid en klimatförändring, och det ser man redan, så stiger vattennivån. Två öar där i Sunderban har redan försvunnit som var en viktig miljö för tigern.

Och havssköldpaddornas fortplantning påverkas av alltför hög värme när de lägger sina ägg i sanden.

– Det är väldigt temperaturberoende. Ju högre temperatur, desto fler honor kläcks. Det man ser nu, fram för allt i nordöstra Australien, är att populationer kläcks det absolut fler honor än hanar. Och på flera håll i Australien så har man haft så höga temperaturer att hela äggkullar dör, säger Allan Carlsson.

Andra exempel är isbjörnarna, som får allt svårare att hitta mat under sommaren när istäcket drar sig undan allt tidigare i Arktis. Isbjörnen är dålig på att jaga i öppet vatten.

Den afrikanska elefanten kan få allt svårare att överleva på savannen när vattenhålen torkar igen och vegetationen förändras.

– Det som vi har lyft fram i den här rapporten är ett antal karismatiska arter där det är tydligt vad som händer i skuggan av klimatförändringarna. Det blir signaler på att allt detta håller på att ske, att ekosystemen börjar krackelera, och att de här arterna, som vi känner och vurmar för, drabbas, säger Allan Carlsson, naturvårdsvexpert på Världsnaturfonden.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".