Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

JK hinner inte med alla anmälningar

Publicerat söndag 22 mars 2009 kl 08.00
Justitiekanslern

Justitiekanslern, som brukar kritisera andra myndigheter som agerar långsamt, har själv problem. Vart femte fall hos JK är mer än ett år gammalt, och tiden mellan anmälan och beslut har på senare år blivit längre. JK Göran Lambertz skyller på dålig ekonomi och för lite personal.

Karzan Kader anmälde en myndighet till JK för långsam hantering. Nu har han väntat på ett utslag från JK i 13 månader.

– Det har tagit ett bra tag utan att det händer någonting och det är ju tröttsamt. Det är ju 2009 nu. Och fortfarande har ingenting hänt, säger Karzan Kader.

Karzan Kaders tilltro till rättssamhället har naggats rejält i kanten. 2005 bestämde han sig för att visa en del av sin vardag, genom att filma när han och hans kompisar regelmässigt hindrades från att komma in på krogen.

Filmen, gjord med dold kamera, visades i Sveriges Television och fick stor uppmärksamhet. Karzan Kader kontaktade diskrimineringsbyrån i Stockholm och anmälde krogarna till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Men hos DO blev anmälan liggande utan åtgärd och efter två år blev det anmälda brottet preskriberat. Karzan Kader missade möjligheten att få rättslig upprättelse.

– Då har de snott min röst som är det viktigaste jag har. De tar den ifrån mig och det ska vara en myndighet.

Arg och besviken bestämde sig Karzan Kader för att inte ge upp. Han anmälde DO till Justitiekanslern för det ödesdigra dröjsmålet.

Men nu kommer den tredje smällen. Karzan Kaders anmälan mot DO har legat hos JK i mer än ett år. Och han lär få vänta flera månader till innan något händer.

– Där hade jag en sista chans att få min röst hörd igen. De har ju fortfarande mitt ärende på sitt bord och deras beslut kommer ju att ha betydelse för hur jag kommer att må. Om det blir en smäll ytterligare mot mig eller om det blir en handskakning och ett ”okej din röst var rätt”, säger Kader.

Karzan Kaders fall är inte unikt. Drygt vart femte ärende hos JK är mer än ett år gammalt. Och tiden från anmälan till beslut blir bara längre. I snitt avklarar JK ett ärende på 78 dagar. För två år sedan tog det bara 45 dagar. De tyngsta ärendena tog i fjol 174 dagar, något fler än året före.

JK:s förklaring är dålig ekonomi, allt fler ärenden och för lite personal.

Men hur kan JK kritisera andra myndigheter när de är långsamma? Nej, det kan vi inte göra, säger justitiekansler Göran Lambertz.

– Vi måste ju acceptera att andra myndigheter har ungefär samma väntetider som vi i liknande ärenden och vi kan inte kritisera dem som är ungefär lika dåliga eller bra som vi, säger justitiekansler Göran Lambertz.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".