Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Anders Borg kritiserar Svenskt Näringsliv

Publicerat lördag 14 mars 2009 kl 15.13
Ger Näringslivet en känga.

Finansminister Anders Borg blandar sig i dag i debatten om de havererade förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv och LO om arbetsrätten. Finansministern tycker att Svenskt Näringsliv agerat ”tondövt” och som ett ”särintresse för väldigt rika”. Bankerna fick också en känga i Ekots Lördagsintervju.

– Om man verkligen vill skada tilltron till näringslivet och marknadsekonomin då ska man som en del företrädare, det tycker jag man även ser hos Svenskt Näringsliv, agera som att man är ett särintresse för väldigt rika personer och driva frågor utifrån vad de personerna har för intressen, sa Anders Borg.

När Svenskt Näringsliv i onsdags avbröt förhandlingarna om nya spelregler på arbetsmarknaden var det viktigaste skälet att man inte fick med sig LO på att förslag om att förändra arbetsrätten. Arbetsgivarna ville få större inflytande över vilka som ska sägas upp vid en nerdragning.

Regeringen brukar säga att den inte lägger sig i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter, men nu när förhandlingarna har misslyckats gör den moderate finansministern ingen hemlighet av vad han anser om Svenskt Näringslivs agerande.

– När jag nu tittar på arbetsrättsliga regler i Sverige då kan jag notera att här kan man säga upp 30-40 procent av personalen på sex-nio månader i Sverige. Vi har en av Europas mest flexibla arbetsmarknader. Det känns inte aktuellt att man i ett sådant läge skulle ta upp en diskussion om arbetsrätten. Och när de då gör det så tycker jag att det känns lite tondövt. Nu ser vi att den svenska arbetsmarknaden är väldigt flexibel.

Enligt Anders Borg är de svenska reglerna till och med så flexibla att företagen kan säga upp fler i Sverige än i andra länder.

– Jag tror folk som sitter hemma vid köksbordet eller vid tv-apparaten på kvällarna nog känner att det kanske till och med är lite väl flexibelt därför att det är väldigt mycket varsel nu.

– Men det förefaller ju vara så att den svenska arbetsrätten bidrar till att man också reducerar arbetsstyrkan mer här än på en del andra ställen, enligt finansministern.

Finansministern trappar också upp sin kritik av bankerna. Efter fyra månader är det fortfarande bara Swedbank som gått med i det statliga garantiprogrammet. Borg sätter nu ökad press på bankerna att ansluta sig till programmet. Han varnar för att staten annars helt eller delvis kan komma att förstatliga bankerna om deras problem förvärras.

– Om de får betydande förluster så att de inte klarar kapitaltäckningen då är det svenska systemet så pass stramt att vi har en möjlighet att tillföra röststarka aktier och därigenom gå in som starka ägare i de berörda bankerna, respektive om det går riktigt illa, att ta över dem.

– Jag måste säga att jag trodde kanske att bankerna skulle förstå att den här ordningen ser ut på det här sättet, att den är väldigt stram och att om de inte vill ha ett samröre med Bo Lundgren (Riksgäldsdirektör), Stefan Ingves (Riksbankschef) eller Martin Andersson på Finansinspektionen ja då har de all anledning att gå in i garantisystemen och använda kapitaltillskottssystemen. Jag skulle ju tycka att det vore rimligt att de förstår detta, sa finansminister Anders Borg (M) i Ekots Lördagsintervju.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".