Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

G20 lovar kraftsamling mot krisen

Publicerat lördag 14 mars 2009 kl 17.45
Ska få världsekonomin att återhämta sig. Foto: Kirsty Wigglesworth/Scanpix

Världens största ekonomier i den så kallade G20-gruppen ska göra allt som står i deras makt för att få den globala ekonomiska nedgången att vända. Det sa den brittiske finansministern Alistair Darling efter det gemensamma mötet utanför London i dag.

– Vi beslutade att vi är beredda att vidta alla åtgärder som krävs för att försäkra att tillväxten återhämtar sig, och vi är beredda att göra det så länge det krävs, sa Alistair Darling.

Finansministrarna i G20-länderna skulle vid mötet nu i helgen bereda vägen för det stora internationella mötet i början av april, när ländernas stats- och regeringschefer ska träffas för att diskutera hur den ekonomiska krisen ska hanteras.

Det mötet ses som avgörande för hur det ska gå för världsekonomin, och det finns utrymme för frågetecken efter mötet i dag, som inte anger speciellt mycket konkret vad länderna tänker göra.

Som den brittiska finansministern sa är länderna överens om att göra allt som behövs, och under hur lång tid det än behövs. En huvudpunkt enligt Darling är att få igång pengaflödet i de finansiella systemen, och se till att skapa bättre gemensamma regler för de finansiella systemen. Bland annat ska de hårt kritiserade hedgefonderna regleras, enligt deklarationen från mötet, där det också sägs att länderna ska arbeta mot protektionism som skulle kunna förvärra krisen.

Mycket mer konkret än så blir det inte.

Det har till exempel inte kommit ut någon summa om hur mycket mer pengar den internationella valutafonden IMF ska få för att hjälpa länder i kris, något som många av utvecklings- och tillväxtländerna i världen har krävt, deklarationen säger bara att IMF behöver ett stort tillskott.

De största av tillväxtländerna, Kina, Ryssland, Brasilien och Indien klagade också efter mötet i en egen kommuniké över att EU och USA är för dåliga på att dela med sig information om ekonomin, och att de vill ha mer att säga till om när det gäller att bestämma hur den globala ekonomiska krisen ska hanteras, vilket ju kan ses som direkt kritik mot det gemensamma möte som just avslutats.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".