Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

AMF-chef får sparken för pensionsflytt

Publicerat tisdag 17 mars 2009 kl 16.51
Tycker att agerandet är omoraliskt.

AMF Pensions vice vd Ingvar Skeberg tvingas lämna sitt uppdrag. Orsaken är att Skeberg skyddade sitt eget pensionskapital i AMF strax innan bolaget beslutade att återta en del av pensionsspararnas pengar. Det här gjorde Skeberg genom att flytta över sina pengar till en annan sparform inom AMF.

AMF Pensions vd Ingrid Bonde anser att agerandet är omoraliskt.

– Han har berättat det för mig själv. Har man förtroendet att förvalta svenska folkets pensioner så är moral och etik viktiga frågor för AMF och det vi står för. Det är juridiskt korrekt men det här är en moralisk fråga och då har jag svårt att försvara att personer i ledande ställning gjort en sådan sak, säger Ingrid Bonde.

Kommer Ingvar Skeberg att lämna företaget med omedelbar verkan?

– Vi har kommit överens om att han lämnar bolaget.

Utan ersättning?

– Ingvar Skeberg har ett sedvanligt avtal för personer i ledande ställning i den här typen av bolag och vi får nu utreda vad konsekvenserna av detta är, säger Ingrid Bonde.

Avtalsmässigt är möjligheten för Skeberg få ut ett avgångsvederlag. Om inte så handlar det om moral.

När det gäller det återtag av pensionskapital som AMF har gjort, så faller det tillbaka på AMF:s egna interna regler för hur lång tid det får gå innan det måste bli ett återtag av pensionsspararnas pengar.

Då handlar det om hur värdet på bolagets kapital står sig i förhållande till det åtagande som bolaget har mot sina pensionssparare.

Redan i december hamnade AMF under 100 procent och i januari var AMF nere på 96 procent. Därmed var det dags för AMF att göra ett återtag och risken för ytterligare återtag är stor. Det är något som vice vd:n visste om och ville undvika.

Men det är inte bara AMF som ligger i riskzonen. Det gör också till exempel Skandia Liv, men det bolaget kan vänta med ett beslut i 12 månader och formellt även längre tid än så.

Enligt Finansinspektionens regler är det tillåtet att vänta i upp till tre år med återtag av pensionspengar.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".