Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

”Förfärlig obalans mellan män och kvinnor”

Publicerat torsdag 7 augusti 2003 kl 12.00
Kommunförbundet överväger att vidta åtgärder för att öka andelen kvinnor bland ledamöterna i de kommunala bolagens styrelser. Detta efter Ekots granskning.
– Det är ju tydligt att det behövs mer krafttag och vad det kan innebära törs inte jag svara på i dag. Kan det bli tal om krav på kvotering? – Det kan det alldeles säkert eftersom det är en fråga som faktiskt inte är ny, den dyker ju upp med jämna mellanrum. Fortsätter den här utvecklingen så är det i alla fall för mig personligen inte främmande med en kvotering. Men förbundet har väl inte tagit någon fast ställning i den frågan, säger Lena Ludvigsson-Olafsen, socialdemokrat och första vice ordförande i Kommunförbundet. Ekots granskning visar att det är långt kvar till jämställdhet i de kommunala bolagens styrelserum. I de över 200 bolag vi kartlagt är mindre än en tredjedel av styrelseledamöterna kvinnor. Krafttag för förändring Men i många kommuner är andelen kvinnliga ledamöter betydligt lägre, en representation på 10-15 procent kvinnor i styrelserna är inte alls ovanlig. Nu överväger alltså Kommunförbundet att ta krafttag mot kommunerna för att få till en ändring. – Jag tycker att det är förfärligt, det är inte överraskande men likafullt är det förfärligt att det fortfarande är en sådan oerhörd obalans mellan kvinnor och män i bolagsstyrelserna. Blir det ingen radikal förändring så måste det bli en reaktion från förbundet för det är oacceptabelt att det är på det här sättet.
Eva Odefalk
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".