Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Satsning på anställda soldater får kritik

Publicerat torsdag 19 mars 2009 kl 16.09

Sverige ska få ett snabbare och effektivare försvar, enligt regeringens försvarsproposition som presenterades i dag. Med fler anställda soldater hela försvaret kunna rycka ut på en vecka. Men oppositionen tycker att satsningen på anställda soldater blir för dyr.

– Vi har ett läge idag där politiken bara krävt att en tredjedel av försvaret ska vara tillgängligt ens inom ett år. Nu får vi hela försvaret, 50 000 personer, som är tillgängliga inom veckor, för att göra insats och värna vårt land och våra intressen, säger försvarsminister Sten Tolgfors. 

– Vi får nu ett försvar som faktiskt fungerar på riktigt, som är användbart, som är övat, som är utrustat, som också är erfaret. 

På sikt ska det svenska försvaret bestå av 28 000 soldater och officerare i förband där soldaterna till mindre del är anställda under upp till sex år inom försvaret, och till större del skrivit på kontrakt som innebär att de i grunden har civil anställning men rycker in till försvaret så fort det behövs, sannolikt under en period på åtta år.

Dessutom ska hemvärnet eller de nationella skyddsstyrkorna bestå av 22 000 personer. 

Oppositionens företrädare tycker att regeringen satsar alldeles för mycket på anställda soldater som de tror kommer att bli mycket dyra. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tvivlar på att regeringens löfte om att försvarsbudgeten kommer hålla. 

– Jag tror inte ett dugg på det. Alla bedömare som vi pratar med säger att man bygger in ett underskott som är i storleksordningen minst fyra miljarder kronor, kanske mycket mer, när man går över till en organisation med så många människor i högsta beredskap, säger Peter Eriksson.

– Det kostar enormt mycket pengar. Man gör inga prioriteringar. Den här regeringen vill ha allting, säger Peter Eriksson. 

Eriksson tycker exempelvis att regeringen borde ha skurit ner på antalet jas-plan som nu ska vara 100 stycken även i framtiden. 

Socialdemokraten Anders Karlsson, ordförande i försvarsutskottet, vill inte alls ha anställda soldater, för det leder till ett yrkesförsvar, menar han. 

– Vi vill ha ett modernt, effektivt och folkligt förankrat insatsförsvar. Men vi vill inte att det ska vara med yrkessoldater, 6 500, som kostar oerhört mycket pengar, säger socialdemokraten Anders Karlsson. 

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".