Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

(S) vill låta lärare driva kommunala skolor

Publicerat lördag 18 april 2009 kl 05.55
Det finns några sjävstyrande skolor redan idag.

Socialdemokraterna vill ändra skollagen och införa självstyrande kommunala skolor, med samma frihet som friskolor har. Tanken är att ta tillvara rektorers och föräldrars drivkraft att utveckla skolorna.

Förslaget gäller en omfattande försöksverksamhet för självstyrande kommunala skolor, säger Socialdemokraternas talesperson i skolfrågor, Marie Granlund.

– Vi tycker att man inte ska behöva bilda en fristående skola för att man ska kunna få vara med att påverka skolan och förverkliga de idéer som man har. Det kan vara pedagogik, det kan vara metodik, det kan vara på olika sätt. Det ska faktiskt en kommunal skola få lov att göra, säger Marie Granlund. 

Mindre politisk styrning av skolan och ökat lokalt inflytande är grundtanken i Socialdemokraternas förslag.

Föräldrar, elever, lärare, rektor och skolpersonal, till exempel, ska kunna driva kommunala skolor med den frihet som friskolor har, när det gäller pedagogik och metoder att nå målen.

En självstyrande skola ska också själv kunna besluta om städning och vem som ska stå för skolmaten och liknande, om den tycker att det är dåligt att inrätta sig under kommunens upphandlingar.

Några självstyrande kommunala skolor finns redan, Rösjöskolan i Sollentuna är välkänd.

Men skollagen innebär begränsningar och partiet vill ha en snabb utredning om vad som behöver ändras, för att öppna för en bred försöksverksamhet över hela landet med självstyrande kommunala skolor.

Om regeringen inte ändrar dagens skollag i sitt förslag till ny lag i vår, tänker Socialdemokraterna genomföra det, om partiet får bestämma efter nästa val.

Målet är att självstyrande skolor ska bli en permanent del av det svenska skolväsendet. Men ingen ska tvingas till det här, säger Marie Granlund.

– Vi vill öppna möjligheterna för de som vill.

Men blir det inte mindre demokratiskt om kommunen förlorar inflytande över de kommunala skolorna?

– Varje sådan här skola ska ha en styrelse som kan se ut på olika sätt. Man kan välja att ha föräldrar i, eller föräldrar, personal och elever, eller hur man nu vill. Det tycker jag är ett väldigt bra sätt att öka demokratin på, säger Marie Granlund, socialdemokratisk vice ordförande i utbildningsutskottet.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".