Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatförändringar hotar fornminnen

Publicerat måndag 23 mars 2009 kl 06.30
Runstenar i allt sämre skick.

Försurningen har under de senaste decennierna gått hårt åt våra fornminnen, speciellt de av sten, metall och ben. Föremål som tas upp ur jorden är i betydligt sämre skick nu än för hundra år sedan. Situationen kan förvärras av klimatförändringen.

Historiska museet i Stockholm öppnar i veckan en utställning om hotet mot historiska föremål och kulturminnen från föroreningar och klimatförändring.   

Här står vi framför ett bronsbälte. Vad har hänt med ett sådant föremål? 

– Det har utsatts för surt regn. Bältet ser ganska välbevarat ut men är i själva verket väldigt påverkat inifrån. Det är alltså sönderkorruderat och väger bara en del av sin ursprungliga vikt, säger Lena Hejll, utställningsproducent på Historiska museet i Stockholm. 

Trots att svavelutsläppen över Sverige har minskat kraftigt tar det lång tid innan det sker en förbättring i försurade marker. Riksantikvarieämbetet har gjort en studie där man konstaterar att läget är sämst i västra Sverige när det gäller korrosion på metallföremål.  

Det är stor skillnad på skicket hos de föremål som arkeologerna grävde upp för hundra år sedan och de som grävs upp nu. 

– Det som tas upp idag är bara smulor jämfört med det som togs upp för hundra år sedan. Det beror helt enkelt på att metallen korruderar sönder, säger Lena Hejll. 

En annan effekt av surt regn och mycket regn är att hällristningar och runstenar vittrar sönder eller frostsprängs så att man inte längre kan se bilderna och bokstäverna. Det allt fuktigare vädret gör också att det blir större alg- och lavpåväxt. 

– Ska vi då kunna läsa det som står måste vi göra rent stenarna och det sliter väldigt hårt. 

Enstaka stormar är i sig inget bevis för klimatförändring, men enligt klimatmodellerna kan häftiga stormar som stormen Gudrun bli allt vanligare. Stormen Gudrun ställde till stor skada på kulturminnen. 

– Om vi tittar på just Kronobergs län som var särskilt hårt drabbat, så hade man innan stormen ungefär 11 000 inventerade fornlämningar i det länet. Efter stormen var ungefär en tredjedel av dem påverkade på något sätt, helt förstörda eller skadade, säger Lena Hejll. 

I ett längre perspektiv kan en stigande havsnivå leda till att havet i framtiden slickar i sig fornminnen i södra Sverige så att de försvinner. 

– Det finns till exempel längs med kusten i norra Skåne gravfält med bronsåldershögar som ligger väldigt nära vatten och nära vattenytan. Framförallt i södra Sverige, där man inte har landhöjning på samma sätt som i norra Sverige, så ligger alla kustnära fornlämningar och andra kulturarv, i riskzonen för översvämningar, säger Lena Hejll, på Historiska muséet i Stockholm. 

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".