Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fackförbunden på Telia Sonera oense

Publicerat onsdag 25 mars 2009 kl 07.32

Telia Sonera ska säga upp 1 200 personer i Sverige, och klimatet mellan facken på Telia Sonera frostigt. Fackförbunden Unionen och Akademikerna skrev inte under ett nytt avtal i höstas, som skulle ge bättre ekonomiska villkor för dem som nu riskerar jobbet.

Sekos klubbordförande på Telia Sonera, Elof Isaksson, förstår inte deras agerande.

– Jag förundrar mig väldigt mycket över hur de har agerat och jag har ännu inte funnit svaret.

Är det så att ni börjar bli splittrade inom facket nu?

– Splittrade vet jag inte, men vi har olika syn och nu förhandlar vi mot arbetsgivaren. Vi har olika syn ibland och ibland så har vi samma syn. Nu har det här fått stora konsekvenser tyvärr.

Unionens ordförande på Telia Sonera, Berit Westman, anser å sin sida att Seko vikit sig för arbetsgivaren.

– Vi tycker att det är lite sorgligt att man inte har kunnat enas inte skriva på ett sådant avtal.

Du sa tidigare att du tycker att Seko sitter i arbetsgivarens knä. På vilket sätt?

– Ja, eftersom man över huvud taget godtar ett sådant förslag.

Förhandlingarna mellan Telia Sonera och fackförbunden om uppsägningarna av de 1 200 går långsamt, och Telias VD har anklagat Unionen för att förhala dem medvetet. Något som Unionen förnekar.

Men det är inte bara mellan företaget och facken som relationerna är ansträngda, utan även mellan facken är det frostigt.

Bakgrunden till de frostiga relationerna är att Unionen och Akademikerna vägrade skriva på ett avtal i höstas, som innebar att de som sades upp skulle kunna få max tre års uppsägningstid. Sämre än ett tidigare avtal som Telia Sonera sagt upp, men klart bättre än vad lagen om anställningsskydd, Las, anger.

Unionen hänvisar till att avtalet gav företaget för stora möjligheter att välja vilka som skulle sägas upp, nåt som inte stämmer enligt Seko. Och eftersom facken inte kunde komma överens, så gäller inte de villkoren för någon.

För dem som Telia Sonera nu ska säga upp, så finns inget nytt avtal mellan facken och Telia Sonera, och företaget erbjuder nu istället dubbel uppsägningstid mot vad Las anger, dock minst sex månader.

Alltså, istället för tre års uppsägningstid, så kanske det istället blir ett halvår eller ett år.

Unionens ordförande, Berit Westman, säger att hon har stort stöd för sitt agerande att vägra skriva under avtalet i höstas, medan Sekos ordförande Elof Isaksson säger att hans medlemmar är riktigt irriterade.

– En stor besvikelse och frustration de har inte varit glada över de andra fackens agerande, säger Elof Isaksson, Sekos ordförande på Telia Sonera.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".