Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oskyddat sex ökar klamydia bland unga

Publicerat måndag 23 mars 2009 kl 06.00
Klamydiakurvan pekar uppåt.

Könssjukdomen klamydia fortsätter att öka bland unga människor i Sverige. Enligt Smittskyddsinstitutet har klamydia ökat ända sedan 1997 och de allra flesta som smittas är under 30 år. Klamydia klassas som allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen och kan leda till sterilitet.

Vid Umeå universitet tror studenterna Monica Johansson och Jimmy Renström att många inte tänker på riskerna med oskyddat sex.

– Det ska som vara passionerat och häftigt och då är då så vardagligt och världsligt att plötsligt ta fram den här gummibiten, säger Monica Johansson.

– Jag tror att vi är ganska tilltroende till varandra, det finns inte så mycket här, det händer inte mig, och så, säger Jimmy Renström.

Smittskyddsinstitutet rapporterade häromveckan att färre unga smittades 2008 jämfört med året före, men det går inte att se som något trendbrott. Ser man på det senaste decenniet så pekar kurvan fortfarande uppåt.

I fjol smittades 42 000, att jämföra med knappt 14 000 1997. Det är något som Jens Boman, smittskyddsläkare i Västerbotten och på Smittskyddsinstitutet ser flera orsaker till.

– Det är fler och fler som har fler sexpartners, fler har sex första kvällen. Detta i kombination med en låg kondomanvändning i Sverige gör att de sexuella smittorna sprids, säger han.

Västerbotten ligger i framkant i arbetet mot klamydia. Man var först med testning via internet, drop in-mottagningen är gratis och man har anställt särskilda smittspårningskuratorer. Västerbotten är också ett av de landsting med minst antal smittade per 100 000 invånare.

Men trots satsningarna fortsätter smittan att öka också här, något som oroar smittspårningskurator Kerstin Granberg Lundgren i Umeå.

– Jag har en oro för att i vågskvalpet av det här vi faktiskt också får en ökning av hiv. Det är min stora oro, säger hon.

Socialstyrelsen jobbar just nu med en handlingsplan för att bekämpa klamydia och andra sorters sexuellt överförbara infektioner. Och det är något som smittskyddsläkare Jens Boman sätter hopp till.

– Jag hoppas att man kommer att kraftsamla i hela landet kring den här handlingsplanen för att vända den här trenden, säger han.

Anna Burén, Umeå
anna.m.buren@sr.se

Mer om klamydia och oskyddat sex i Studio Ett i P1 efter 16.00 idag, måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".