Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Cancerfonden vidhåller solningens risker

Publicerat tisdag 24 mars 2009 kl 11.59
Framförallt barn och ungdomar måste vara försiktiga med solning, enligt Cancerfonden. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Solande minskar risken för blodproppar, har Ekot rapporterat om. Frågan är om nyttan med att sola överväger riskerna. Cancerfonden vill fortfarande att vi undviker solen mitt på dagen.

– Vi vet att solljus består bland annat av UV-strålar som är cancerframkallande. Vi vet att risken att få den värsta formen av hudtumör, malignt melanom, ökar med solexponering, när man bränner sig, framförallt som barn och ungdom. Jag tror inte det finns anledning att ändra riktlinjerna idag, säger professor Bengt Westermark, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.  

En ny studie gjord på 40 000 kvinnor visar att de som solar löper 30 procent lägre risk att drabbas av blodpropp jämfört med dem som undviker solen. Risken att drabbas av blodpropp ökar med 50 procent under de mörka vintermånaderna.  

Enligt docent Pelle Lindqvist är det dags att ifrågasätta de allmänt kända rekommendationerna, som också Cancerfonden står bakom. De säger att man skall undvika att vara i solen mellan klockan 11 och 15, man skall ha kläder på sig, bära hatt och vara insmord med solkräm med hög skyddsfaktor. 

– Det här leder sannolikt till mer skada än nytta,  säger docent Pelle Lindqvist. 

D-vitamin, som produceras i kroppen med hjälp av just solljus, har på senare år fått en allt mer framträdande roll i förebyggandet av hjärtkärlsjukdomar, bröstcancer och prostatacancer. 

En ny amerikansk studie publicerad i ”Archives of Internal Medicine” visar att rädslan för hudcancer, malignt melanom, gjort att amerikanarna undviker solen och numera lider tre av fyra amerikaner brist på D-vitamin. 

Enligt den amerikanska studien kan man få i sig tillräckligt med D-vitamin genom att exponera armar och ben i tio minuter. Varken Socialstyrelsen eller Folkhälsoinstitutet har några uttryckliga råd om solning. Enligt professor Bengt Westermark är Cancerfondens riktlinjer enkla att följa. 

– Man ska inte bränna sig i solen. De doser som man behöver för att höja D-vitaminnivån till det nyttiga värdet, är inte samma doser som vi menar orsakar de stora mängderna av hudcancer, säger professor Bengt Westermark, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd. 

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se 

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".