Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Större satsningar på vägar än järnvägar

Publicerat fredag 27 mars 2009 kl 04.00
E4 kring Stockholm kan rustas upp om förslagen slår in. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Nya väginvesteringar i E4 kring Stockholm och på flera platser längs E22, men inte så många nya järnvägsprojekt. Så ser i dag delar av de framtida infrastruktursatsningarna ut som bland andra Vägverket och Banverket just nu planerar och som Ekot tagit del av.

Den preliminära listaN över nyinvesteringar som Banverket, Vägverket och Sjöfartsverket arbetar med och som Ekot läst kan både kastas om och kortas i det fortsatta arbetet.

Men i listan tas flera satsningar på E4 runt Stockholm upp, exempelvis ut mot Arlanda och vid Essingeleden. E22 ska förbättras på flera platser i Skåne, exempelvis Lund och Hurva, men det finns också projekt kring Göteborg och på flera andra håll, som Dalarna och Värmland.

Järnvägen kan få nysatsningar som genom medfinansiering och avgifter kan kosta staten allt mellan noll och kanske 13 miljarder kronor. Bland annat nämns Dalabanan mellan Uppsala och Borlänge, flera spår för industrier och i hamnar och spår kring Stockholm.

Katarina Norén, planeringsdirektör vid Banverket, tycker att det vore bra om mer fick plats.

– Vi är ju inte klara med den slutgiltiga prioriteringen, vi vet bara att det finns väldigt många projekt som tillgodoser stora utvecklingsbehov ute i landet.  

Får de plats inom de ramar ni nu har att arbeta emellan?

– Det är väl helt klart att de inte får plats.

Hur mycket mer vill ni göra?

– Behovet är oändligt.

Som Ekot tidigare berättat finns det som mest upp till mellan 25 och 30 miljarder kronor till nyinvesteringar fram till 2021 och det är fördelningen av de pengarna en grupp inom verken nu diskuterar.

Gruppen ska skicka det preliminära förslaget på remiss till länen och inom verken de kommande veckorna. Först i slutet av sommaren lämnas det slutgiltiga förslaget till regeringen för senare beslut.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".