Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ny rapport:

Många flickor mår allt sämre

Publicerat onsdag 25 mars 2009 kl 16.04
Sofia skadade sig själv.

Unga flickor mår allt sämre psykiskt. Det är ett av de stora orosmolnen, konstaterar Socialstyrelsen som i dag presenterade sin rapport om svenska folkets hälsa. Att skära eller skada sig själv är ett vanligt sätt att hantera ångesten framförallt bland unga flickor.

Sofia Åkerman har skrivit en bok om sitt självskadebeteende i tonåren.

– Man pratar i dag en del om att det finns de som skadar sig bara för att det är trendigt eller för att få uppmärksamhet. Men jag tror ändå att en grundförutsättning för att man ska skada sig själv är att man inte ser något värde i sin egen kropp, att man inte har den respekten för sig själv, säger Sofia Åkerman.

Och siffrorna i Socialstyrelsens folkhälsorapport visar att Sofia inte är ensam om sina erfarenheter. Unga flickors psykiska hälsa har försämrats och de står för en dramatiskt ökad andel av självmordsförsöken. Antalet fullbordade självmord bland ungdomar har inte minskat och allt fler unga vårdas på sjukhus för depression eller ångest.

Lars-Erik Holm, generaldirektör vid Socialstyrelsen, tror att det finns flera orsaker som otrygghet och att kraven på ungdomar är höga i dag och att de själva och omvärlden har höga förväntningar.

- Det är lite paradoxalt för samtidigt som riskerna i samhället minskar och hälsan ökar på alla andra håll så är det här någonting som pekar åt fel håll och det är naturligtvis något som vi måste jobba med. Socialstyrelsen gör det redan och Folkhälsoinstitutet också, enligt Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.

Sofia Åkerman, tycker också att ungas liv har blivit tuffare.

– Samhället har ju förändrats mycket de senaste decennierna på många fantastiska sätt. Det finns ju så många möjligheter, göra karriär, resa över hela världen och välja utbildningar och man kan ju bli allt bara man anstränger sig. Men allt det här fantastiska har kanske baksidor också.

Efter flera års behandling på psykiatrisk klinik, har Sofia lämnat de svåra åren bakom sig. Om en vecka kommer hennes nya bok ”För att överleva” ut, och snart är hon färdig sjuksköterska. Men minnena av en annan tid finns kvar på armarna.

– Jag ser inte ut som en person som skulle ha haft självskadebeteende, nej. Men de gånger jag får frågor har jag färdiga svar för olika målgrupper. Om det är en patient på sjukhuset så brukar jag säga: Ja du det är fler som har varit sjuka. Om det är barn som frågar så brukar jag säga att jag har slagits med en tiger och det har jag ju, en känslomässig tiger, säger Sofia Åkerman, författare och blivande sjuksköterska.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".