Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

al-Bashir provocerar med Egyptenresa

Publicerat onsdag 25 mars 2009 kl 18.01

Sudans president Omar al-Bashir, internationellt eftelyst för krigsbrott, reste i dag till sin kollega i norr, Egyptens Hosni Mubarak. Resan är den andra utlandsresan som al-Bashir genomför på kort tid sedan arresteringsordern utfärdades i början av mars.

Enligt vad president Bashir själv sagt gör han resan i tydlig trots mot arresteringsordern från den internationella krigsförbrytardomstolen, ICC.

– Politisk provokation är inte olovlig. Så man kan gott välja att se det som en provokation. Det viktiga är att domstolen ICC följer de regler som gäller och att de stater som är medlemmar i ICC följer sina folkrättsliga förpliktelser till att samarbeta, säger Morten Bergsmo, folkrättsexpert och tidigare rättschef på ICC.

Medlemstaterna i ICC förväntas alltså gripa al-Bashir om de får chansen. men det gäller inte Egypten, som liksom de flesta arabstater, inte är medlem i ICC. Inför resan ska al-Bashir enligt Reuters ha sagt att arresteringordern inte är värd bläcket det är skrivet med och att syftet med resan är just att visa på det.

Men även om al-Bashir kan resa till de flesta länderna i arabvärlden, Afrika och Asien än så länge, har nervositeten ökat. Den stora frågan gäller det stora Arabförbundsmötet i Qatar i slutet av mars. Den högsta religiösa myndigheten i Sudan har utfärdat en fatwa, ett påbud om att al-Bashir inte bör åka dit. För även icke ICC-medlemmar kan tänkas agera i framtiden.

– Säkerhetsrådet står bakom ICC:s arbete och det gör nog att fler icke medlemsstater vill vara lyhörda för ICC:s behov.

Omar al-Bashir anklagas för brott mot mänskligheten och krigsbrott begågna i Darfur, där situationen blivit än värre för civilbefolkningen sedan al-Bashir kastat ut 13 hjälporganisationer. Omkring en miljon riskerar att stå utan mat redan i maj, har FN varnat för.

Och trots al-Bashirs fortsatta utlandsresor så är Morten Bergsmo från ICC säker på att Sudans president kommer att gripas.

– På sikt är sannolikheten för att han ska gripas och sänd till Haag större än att han inte blir det. Ingen trodde att Karadzic, Mladic, Milosevic och Charles Taylor skulle bli ställda inför rätta. Det visar sig i praktiken att rättsuppgörelserna har en stark inneboende kraft och en logik som över tid ger resultat.

Richard Myrenberg
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".