Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Astra-studie anses ha skadat patienter

Publicerat torsdag 26 mars 2009 kl 03.00
Studien som nu får kritik uppmärksammades först av två holländska organisationer. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

En forskningsstudie från läkemedelsföretaget Astra Zeneca får kraftig kritik av experter på medicinsk etik. Patienter som deltog har skadats av studien anser kritikerna. En av patienterna begick självmord.

Niels Lynöe som är professor i medicinsk etik vid Karolinska Institutet, och även ansvarig för etikfrågor vid Svenska läkaresällskapet och ledamot i Statens medicinetiska råd, ser allvarligt på det.

– Det här kan vara, man kan i alla fall inte utesluta, att det här kan ha bidragit till att patienten tog livet av sig, säger Niels Lynöe.

Under 2005 och 2006 genomförde Astra Zeneca tester för att vidareutveckla en av sina storsäljare, schizofrenimedicinen Seroquel. För att pröva hur medicinen kan förebygga återfall rekryterades patienter från 26 forskningscentra, i Ryssland, Ukraina, Polen, Bulgarien och Indien.

Som Ekot berättade om i går förläggs fler och fler läkemedelstester till låg- och medelinkomstländer, bland annat för att det är billigare. Det som medicinetiker nu reagerar mot är att många av patienterna i studien lämnades helt utan medicinering.

När försöket startade tog man bort den medicin patienterna redan hade. Sedan fick hälften fick den nya medicinen, medan resten fick verkningslösa piller, så kallad placebo. Konsekvenserna blev allvarliga. 36 personer drabbades av återfall i sin sjukdom, med risk för en permanent försämring av hälsan.

En av patienterna begick också självmord. Christian Munthe, expert på medicinsk etik vid Göteborgs Universitet, är kritisk.

– De berövas den behandling som de tidigare har haft.

Varför är det problematiskt?

– Det innebär ju att genomförandet av studien är direkt skadlig för de här personerna som får placebo.

En forskningsstudie som den här skulle knappast ha kunnat genomföras i Sverige, av etiska skäl, säger Pierre Lafolie. Han är chef för ett bolag inom Karolinska sjukhuset som sysslar med läkemedelstester, och sitter också i etikprövningskommittéen för Stockholmsområdet.

– Jag menar att det finns ett avstånd mellan den risk man utsätter patienterna för och den vetenskapliga information man fick ut av det här försöket. Som jag ser det hade det varit svårt att få igenom det med det här upplägget.

Studien som nu får kritik uppmärksammades först av de holländska organisationerna Wemos och Somo. De arbetar för en jämlik hälsovård i världen, och anser att testerna av Seroquel aldrig borde ha genomförts.

Enligt Astra Zeneca kan självmordet som inträffade inte kopplas till studien. Företagets informationschef Ann-Charlotte Knutsson betonar att studien hade godkänts av etikkommittéer i de länder där testerna genomfördes.

– Vad jag vet så var den här studien framarbetad tillsammans med myndigheter, den var också godkänd av externa etiska kommittéer, där vi hela tiden har samarbetat och fått alla godkännanden som krävs för att den ska genomföras.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Fakta: Astra

Under 2008 kom 45 procent av patienterna i Astra Zenecas läkemedelstester från Sydamerika, Asien och Central- och Östeuropa.

Av försäljningen samma år gick 13,5 procent till Sydamerika, Asien och Central- och Östeuropa.

86 procent av försäljningen 2008 gick till Västeuropa, Japan och Nordamerika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".