Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hushållen sparar mer i lågkonjunkturen

Publicerat torsdag 26 mars 2009 kl 15.31

Hushållen har minskat på lånandet och ökat på sparandet i lågkonjunkturen. Men när dom sparar är inte vanliga bankkonton allra mest inne, enligt Statistiska Centralbyråns siffror över finansräkenskaperna.

Hushållen är som vanligt påfallande snabbfotade när det gäller att se om sitt hus och privatekonomi.

När finanskris och lågkonjunktur härjar som värst så förändras också hushållens beteende.

Sparandet ökade det fjärde kvartalet förra året när krisrapporterna avlöste varandra i medierna. 38 miljarder blev det jämfört med nio miljarder sista kvartalet 2007.

SCB mäter vad som kallas det finansiella sparandet och där ingår skillnaden mellan tillgångar och skulder under ett kvartal.

Vanligaste sparformen är bankkontot som ökade med sex miljarder kronor men mest ökade sparandet hos Riksgälden, alltså staten.

Ökningstakten på skuldsättningen var den lägsta sedan 2002.

Börsens störtdykning, minus 44 procent för hela 2008, slog inte igenom riktigt hos hushållen, för de fortsatte att köpa mer än sälja under det sista kvartalet, trots att varningar för börsen duggade tätt. Och det straffade sig, för värdet på aktieinnehavet föll med 75 miljarder kronor.

Räknat på hela 2008 minskade hushållens nettoförmögenhet med 729 miljarder kronor.

Möjligen blir det ändå lite kvar i plånboken när det visar sig att låneräntorna i februari sänktes till i snitt 2,74 procent jämfört med 3,52 procent i januari.

Hushållen väljer fortfarande att ta större delen av sina nya lån med rörlig ränta.

Och nu är madrassen en nästan lika bra sparform som bankkontot. Den genomsnittliga sparräntan på nyinsättningar på bankkontot sjönk till 0,53 procent i februari, enligt SCB.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".